SEGRE

ESNOTICIA

Salut situa ara la vacunació massiva al mes d'abril si arriben les dosis

La consellera Vergés l'havia retardat hores abans a l'agost || Ramentol avisa que la Setmana Santa és un “gran interrogant” davant d'una quarta onada

Imatge d’un moment de la vacunació en una masia aïllada del Bages.

Imatge d’un moment de la vacunació en una masia aïllada del Bages.ESTEFANÍA ESCOLÀ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, va assegurar ahir que la conselleria té “el dispositiu preparat” per iniciar la campanya de vacunació massiva contra la Covid-19 a la població general de Catalunya a partir del mes d’abril, malgrat que la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, va dir dissabte que aquesta situació podria arribar més tard, a partir de l’agost. En declaracions a TV3, Ramentol va avisar que “el factor determinant serà la disponibilitat de vacunes i el compliment de la previsió de la Comissió Europea”.

Va indicar que el sistema està preparat i que primer es començarà per la població de més edat i amb problemes de salut crònics. Ara bé, també va reconèixer que la Setmana Santa és un “gran interrogant” pel que fa a la situació epidemiològica i va reconèixer que “res exclou la possibilitat d’una quarta onada”.

Segons Ramentol, a partir del segon trimestre del 2021 Catalunya “hauria de començar a notar una inflexió positiva cap a un augment de les dosis entregades”, una cosa que desencadenaria, de manera progressiva, els mecanismes preparats per la conselleria per accedir a la població general catalana. D’altra banda, va assegurar que els grups “més vulnerables de tots ja estan vacunats”.

En relació amb les restriccions i limitacions de mobilitat per frenar la propagació del virus, Ramentol va proposar “dedicar els propers quinze dies, el temps de vigència de la nova resolució, a una planificació de represa de l’activitat, que és el que els sectors estan demanant”.

Via jurídica per a la immunització amb AstraZeneca

Ramentol va reiterar que no entén que l’Estat es mantingui en “aquesta actitud tossuda” de no voler vacunar persones majors de cinquanta-cinc anys amb AstraZeneca. “No té criteri ni clínic ni de salut pública ni científic”, va criticar, per la qual cosa no va descartar la via jurídica per poder utilitzar les vacunes d’aquesta empresa a Catalunya en aquest rang d’edat.

Va assegurar que Salut té l’obligació d’estudiar qualsevol mesura que permeti augmentar el grau de protecció de la població. “Si això significa que l’Estat es mantingui en aquesta actitud inflexible malgrat les evidències científiques i clíniques, nosaltres ens devem als nostres ciutadans i ho hem d’estudiar tot”, va argumentar el secretari general de Salut, que va explicar que s’està estudiant la “viabilitat jurídica d’aquestes opcions”.

Així mateix, Ramentol va remarcar que la immobilització de 2.000 dosis d’AstraZeneca d’un lot és una mesura preventiva relativament habitual en vacunes i medicaments. Va subratllar que en aquest moment “no hi ha cap indici que permeti relacionar aquesta vacuna amb un augment dels fenòmens trombòtics”.

El secretari general de Salut també va assenyalar que s’està debatent l’estratègia de només administrar una dosi com fan en països com el Canadà o la Gran Bretanya, una proposta que va titllar de “coherent”.

tracking