SEGRE

ESNOTICIA

La vacunació amb AstraZeneca es reprèn dimecres al concloure que és segura

La vacunació amb AstraZeneca es reprendrà dimecres, després que l'Agència Europea del Medicament hagi afirmat que és segura un cop analitzats els casos de trombosi en dones i menors de 55 anys. Des d'avui, els experts estudiaran si se'n desaconsella l'ús a algun grup en concret i dilluns ho decidiran Sanitat i les autonomies.

Alguns sanitaris van rebre ahir la primera dosi de Moderna a l’edifici annex de l’Arnau.

Alguns sanitaris van rebre ahir la primera dosi de Moderna a l’edifici annex de l’Arnau.ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La vacunació contra la Covid amb AstraZeneca es reprendrà dimecres vinent a Espanya, segons va confirmar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias. I és que l’Agència Europea del Medicament (EMA) va afirmar que la vacuna és “segura i eficaç”, després d’analitzar la trentena de casos de trombosi ocorreguts en persones a qui s’havia administrat la dosi, i que els beneficis “superen amb escreix” els riscos.

Tot i així, l’agència va assenyalar que la vacuna pot estar vinculada amb casos molt rars de coàguls de sang associats amb trombocitopènia, és a dir, nivells baixos de plaquetes a la sang (elements a la sang que ajuden que es coaguli) amb o sense sagnia. De fet, malgrat que l’EMA no ha pogut ara per ara confirmar el vincle entre l’aparició d’esdeveniments trombòtics i l’administració d’aquesta vacuna, la directora de l’EMA, Emer Cooke, va recomanar ser “cauts” i incloure aquests efectes secundaris “molt rars” en el prospecte del producte.

Així, la ponència d’experts en vacunes que assessora al Govern i la Comissió de Salut Pública es reuniran des d’avui per decidir si no s’administra la vacuna a algun col·lectiu concret. Llavors, dilluns, Sanitat i les comunitats autònomes donaran el vistiplau definitiu sobre amb quin grup s’ha de reiniciar la vacunació. Actualment, està destinada a persones d’entre 18 i 55 anys i Catalunya va tornar a demanar suprimir el límit de 55.

En les properes setmanes, la campanya se centra en segones dosis a grans dependents

La ministra va explicar que dimecres vinent és la data triada perquè “les comunitats necessitaran un dia entre la reunió i el reinici de la campanya de vacunació per tornar a coordinar les trucades als pacients”. A Lleida, per exemple, dilluns passat, quan es va anunciar la suspensió temporal, es van desprogramar 1.783 cites i a tot Catalunya es van deixar de posar unes 125.000 vacunes.

“S’ha intentat maximitzar els beneficis i minimitzar els riscos. És un procediment en el qual sempre anirem de la mà de l’EMA, però també amb les consideracions que hem acordat al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) extraordinari convocat després de la decisió de l’EMA”, va assenyalar.

Per la seua part, la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), María Jesús Lamas, va explicar que els símptomes més comuns d’aquest tipus de trombosi són un mal de cap intens que empitjora amb el canvi de posició i que pot anar acompanyat, per exemple, de visió borrosa. “En aquests casos cal acudir al metge i informar que s’ha estat administrat amb la vacuna d’AstraZeneca”, va assenyalar.

Lamas també va dir que també poden produir-se dolors abdominals, inflamacions o dificultat per respirar als catorze dies de rebre la dosi. Va detallar que es remetrà una carta als sanitaris sobre tots els símptomes que han de tenir en compte una vegada s’administrin aquestes vacunes.

Així mateix, Lamas va anunciar que s’ha establert que, a partir d’ara, la fitxa tècnica de la vacuna d’AstraZeneca/Oxford contempli indicacions sobre aquestes possibles trombosis, principalment en persones menors de 55 anys i dones.

Lamas va indicar que, tal com ha establert l’EMA, “de forma general els esdeveniments trombóticos no són més grans en la població vacunada”. “Preocupen perquè podria ser una reacció adversa nova i perquè és necessari identificar si hi ha una relació causal”, va justificar.

tracking