SEGRE

LLEIDA

Polèmica a l'entrar la policia en pisos sense autorització per festes il·legals

Interior va animar agents a fer-ho a Madrid malgrat no haver-ho ordenat un jutge || Una allau de juristes ho han desautoritzat i el ministeri ho ha matisat

Una dotació de la Policia Local de Salamanca, en una investigació per una festa il·legal en un pis.

Una dotació de la Policia Local de Salamanca, en una investigació per una festa il·legal en un pis.J.M. GARCÍA / EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’entrada de la policia en un pis a Madrid per la celebració d’una festa il·legal ha provocat una autèntica tempesta política perquè els agents no comptaven amb el corresponent permís judicial. Una allau de juristes han criticat aquesta actuació perquè representa d’alguna manera una actualització de la famosa puntada a la porta que va autoritzar als anys 90 l’anomenada llei Corcuera, que permetia a la policia irrompre en un pis sense autorització dels inquilins ni del jutge per evitar delictes.

El ministeri de l’Interior ha autoritzat la puntada a la porta dels policies en pisos en els quals se celebren festes il·legals i els inquilins es neguen a identificar-se, cosa a la qual estan obligats en aplicació de la llei Mordassa, segons va publicar ahir el diari El País. Val a recordar que l’abolició de la llei Mordassa és un dels pactes de l’actual govern del PSOE i Podem, però mai s’ha complert.

El Tribunal Constitucional va validar fa dos mesos aquesta norma. Per a Interior, la negativa a identificar-se comporta un delicte de desobediència i la policia pot entrar en un pis sense ordre judicial en cas de delicte flagrant.

Al conèixer-se aquesta decisió d’Interior, una allau de juristes s’hi van pronunciar en contra i el ministeri va matisar ahir la seua posició, negant que hagués instat els policies a actuar d’aquesta forma i responsabilitzant-ne els mateixos agents. La majoria de juristes entenen que la negativa a identificar-se no pot constituir un delicte de desobediència que justifiqui una entrada en un pis sense autorització del jutge. El més lògic, diuen, és esperar que els infractors surtin de l’habitatge i sancionar-los o expedientar-los llavors.

El lletrat lleidatà Xavier Prats, de Prats Advocats, diu que “sembla que en el cas de Madrid era el domicili permanent d’un dels ocupants i la policia no tenia cap autorització o ordre judicial”.Es pregunta: “És correcte detenir totes les persones que hi havia al pis per desobediència a la policia per no obrir la porta?”, i ell mateix contesta: “Penso que no, la teoria dels fruits de l’arbre enverinat diu que tot allò obtingut després que es declari una prova nul·la o no conforme a dret es tindrà per no vàlida".Per a aquest advocat, “l’estat d’alarma o una pandèmia no són justificació per trencar l’estat de Dret”.

tracking