SEGRE

ESTUDIANTS

El 86,9% dels joves catalans, disposats a marxar fora per treballar

El 42,9% dels estudiants de Catalunya es mostra preocupat pel futur de l’ocupació juvenil en els propers cinc anys

El 86,9% dels joves catalans, disposats a marxar fora per treballar

El 86,9% dels joves catalans, disposats a marxar fora per treballarEuropa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com a conseqüència de les actuals circumstàncies, la mobilitat internacional va guanyant pes entre els més joves. El 86,9% dels joves catalans ha manifestat que estaria disposat a marxar fora d’Espanya amb l’objectiu de treballar, segons es desprèn del VII Informe Young Business Talents sobre les actituds i tendències dels joves preuniversitaris espanyols.

Els joves de Catalunya són els segons més disposats d’Espanya a experimentar aquest canvi, després dels de Cantàbria (87,6%), i per davant dels de Madrid (84,8%). Els Estats Units (42,7%), el Regne Unit (15,8%) i Alemanya (10,6%) han resultat ser els destins favorits dels catalans per marxar fora de les nostres fronteres. A nivell nacional, el 82% dels joves espanyols ha manifestat que estaria disposat a canviar-se de país per treballar. Això suposa una tendència a l’alça respecte a l’any passat, quan el 73,2% dels estudiants mostraven les seues ganes de canviar de país.

“L’últim any ha despertat les inseguretats i pors dels més joves. La crisi sanitària pel coronavirus ha disparat la preocupació que mostren pel seu futur laboral. Si bé en anys anteriors es veia un augment en l’esperança per la seua situació laboral, aquest últim any ha donat un canvi radical i la conseqüència és un augment del pessimisme entre els més joves, que tenen dubtes sobre si podran trobar una feina fàcilment quan acabin els seus estudis a causa de la situació que estem vivint”, afirma Mario Martínez, director del Informe Young Business Talents.

Segons els resultats extrets, els joves catalans es troben preocupats pel futur de l’ocupació, ja que el 42,9% considera que la situació laboral juvenil serà pitjor o molt pitjor en els propers cinc anys. I és que durant l’últim any ha augmentat el nombre d’estudiants que considera que la situació serà pitjor. A nivell nacional, el 43,3% dels joves se sent pessimista i creu que la situació laboral serà pitjor en un futur, dada que contrasta amb els resultats de l’any anterior, on només el 34% dels joves se sentien preocupats.

Els factors que els catalans consideren més importants per trobar feina són l’interès i les ganes de treballar (45,8%), tenir un bon nivell d’idiomes (42,7%) i l’experiència (40,1%). Quant a les condicions que més valoren a l’hora d’entrar a treballar en alguna empresa, les tres principals són: poder anar ascendint de categoria (30,6%), que hi hagi bon ambient de feina (29,9%) i tenir estabilitat en l’ocupació (26,4%).

Més ben preparats que els seus pares i vocació emprenedora

Preguntats per la seua preparació respecte a la dels seus progenitors, el 74,2% dels catalans creu estar més ben formats que els seus pares, resultat en la línia de l’opinió de la mitjana nacional (76,5%). La gran majoria dels joves de Catalunya (77,1%) té clar que quan acabin els seus estudis actuals, volen estudiar una carrera universitària. El tipus de carrera universitària que més interès els desperta són les relacionades amb ADE i empresarials (22,2%) i economia i finances (20,7%).

Malgrat la pandèmia, el 54,1% dels joves de Catalunya que tenia pensat emprendre en un futur manifesta que la situació no els ha fet retardar la idea d’emprenedoria, i el 14% aposta per emprendre com una forma per garantir-se una ocupació. En general, a Catalunya els joves tenen esperit emprenedor ja que al 33,5% els agradaria muntar la seua pròpia empresa, davant ser fets servir en una companyia (12,8%) o ser funcionaris (9,7%). A nivell nacional els resultats mostren la mateixa tendència ja que el 27% dels estudiants espanyols vol emprendre, per sobre de ser funcionaris (19,9%) o assalariats en una companyia (13,8%), havent pujat l’interès per emprendre respecte a l’any passat (26,8%).

Encara que la tendència per l’emprenedoria ha crescut a tot Espanya en els últims anys, el 92,5% dels joves de Catalunya considera que és molt difícil assolir l’èxit en les empreses que s’estan creant en l’actualitat. Entre els motius pels quals es llançarien a muntar la seua pròpia companyia destaquen: poder enfocar-se al 100% en el que els agrada (49,8%) i ser el seu propi cap i més lliure (46%).

tracking