SEGRE

Què suposarà la fi de l'estat d'alarma el 9 de maig?

Imatge ahir d’un control dels Mossos a l’A-22 a Almacelles.

Imatge ahir d’un control dels Mossos a l’A-22 a Almacelles.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos constitucionalistes adverteixen que si decau l’estat d’alarma també suposarà el final tant dels tancaments de frontera entre comunitats com del toc de queda, ja que són restriccions que afecten drets fonamentals. Indiquen que a partir del 9 de maig les autonomies, encara que es coordinin al Consell Interterritorial de Salut, tornen a la situació anterior a l’estat d’alarma i per tant només poden adoptar “mesures ordinàries” en sanitat.

No obstant, indiquen que per a situacions greus poden arribar a limitar drets fonamentals valent-se de la llei de Salut Pública del 1986. Sí que podrien veure’s fins i tot tancaments perimetrals, però serien de zones sanitàries, barris o a tot estirar de ciutats, i amb aval judicial.

Els partits insten a mesures de consens després del 9 de maig

Formacions com el PP, Ciutadans, Més País o Jx- Cat han advocat per mesures de consens amb les comunitats per fer front a l’expansió de la Covid-19 davant la fórmula actual de l’estat d’alarma, i algunes formacions com Partit Popular i Ciutadans insisteixen a no seguir limitant drets.

El Partit Popular urgeix el Govern espanyol a emprendre reformes legislatives per no continuar limitant “permanentment” els drets i les llibertats dels ciutadans, i altres formacions com Més País i JxCat insten que hi hagi un acord previ amb les comunitats autònomes davant de les restriccions.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va lamentar que l’anunci del final de l’estat d’alarma es fes “sense contrast amb les comunitats autònomes”.

tracking