SEGRE

ESNOTICIA

Espanya només posarà AstraZeneca de moment a persones d'entre 60 i 65 anys

L'Agència Europea del Medicament insisteix que els beneficis superen els riscos || N'hi ha “un o dos casos per cada 100.000 vacunacions”, majoritàriament en dones de menys de seixanta anys

Imatge d’un vial de la vacuna d’AstraZeneca, antivirus immers en la polèmica.

Imatge d’un vial de la vacuna d’AstraZeneca, antivirus immers en la polèmica.EFE/EPA/ANTONIO DASIPARU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va concloure ahir que el desenvolupament de tromboembolismes molt rars s’inclourà com un efecte secundari de la vacuna d’AstraZeneca per l’existència d’un possible vincle amb els casos reportats després de la vacunació, però va mantenir una opinió positiva sobre el seu benefici contra la Covid-19. Encara que després de quatre setmanes d’investigació no han permès definir factors de risc específics que expliquin el desenvolupament de coàguls sanguinis inusuals en persones que van rebre la vacuna d’AstraZeneca, l’EMA sí que veu que hi ha una “forta associació” d’aquests “esdeveniments adversos” i que són un “senyal que existeix una probable relació causal” entre el fàrmac i els tromboembolismes molt rars.

Si no és l’edat, ni el sexe, ni un historial clínic previ el que suposa un risc de desenvolupar tromboembolismes, quina podria ser la causa d’aquestes coagulacions? “Una explicació plausible d’aquests esdeveniments rars és que siguin una resposta immunològica”, va explicar en una roda de premsa telemàtica Emer Cooke, la directora executiva de l’EMA.

Cooke va assenyalar que el comitè de seguretat (PRAC) “ha confirmat que el benefici de la vacuna d’AstraZeneca al prevenir la Covid-19 supera el risc d’efectes secundaris”. Sabine Strauss, cap del PRAC, va afegir que el risc de mortalitat per coagulació sanguínia continua sent “molt inferior” a la possibilitat de morir pels efectes de la Covid-19, la qual cosa fa necessari que es continuï fent servir AstraZeneca a les campanyes de vacunació a la UE.

Encara que molt escassos –l’EMA calcula els casos reportats en aproximadament “un o dos per cada 100.000 vacunacions”–, la majoria s’ha produït en dones menors de 60 anys. Davant d’aquesta situació, alguns països van decidir aturar l’ús d’aquest fàrmac en menors de 60 anys a l’espera d’un veredicte de l’EMA.

Per la seua part, el Regne Unit va recomanar ahir oferir vacunes alternatives a la d’AstraZeneca als menors de trenta anys, després de detectar-se un possible vincle entre aquesta i inusuals trombes en adults joves..

Espanya només la posarà de moment a persones d’entre 60 i 65 anys

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar ahir reservar de moment la vacuna d’AstraZeneca per a les persones d’entre 60 i 65 anys, i van deixar en mans de la Comissió de Salut Pública la decisió d’ampliar-la des d’aquesta edat fins als 69. Totes les comunitats es van mostrar a favor d’aquesta proposta menys Madrid i Ceuta i Euskadi es van abstenir.

Castella i Lleó, que va parar ahir la vacunació amb AstraZeneca, la reprendrà “en les pròximes hores”. Quant a les segones dosis, hauria acordat també suspendre’n l’administració a l’espera del que es decideixi a nivell europeu.

tracking