SEGRE

EQUIPAMENTS COL·LECTIUS

Així serà l'alberg de Lleida per a temporers i persones sense llar

De les 120 places, hi haurà almenys 8 dormitoris individuals i la resta per a 4 persones, així com espai per a tallers i exposicions || La Generalitat hi aporta 4 milions i estarà a punt per a la campanya del 2022

Joan Talarn, Miquel Pueyo, Chakir el Homrani i Mariama Sall, ahir a la Paeria.

Joan Talarn, Miquel Pueyo, Chakir el Homrani i Mariama Sall, ahir a la Paeria.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’alberg que la Paeria construirà al solar del número 2 del carrer Josep Pallach de Pardinyes serà un “edifici comunitari multiusos” de 120 places per acollir temporers durant la campanya de la fruita, sensesostre del pla Iglú, persones en casos d’emergències i intercanvis educatius o colònies. El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i l’alcalde, Miquel Pueyo, van firmar el protocol pel qual la Generalitat finançarà la construcció amb quatre quatre milions i preveuen que estigui enllestit per a la campanya de l’any que ve.

El Homnari va dir que aquest equipament era “un deute amb la ciutat” i Pueyo va dir que “després que el 2010 Lleida deixés passar l’oportunitat de construir un alberg, aquest dona resposta a una necessitat històrica i serà un servei al conjunt de la ciutadania”.

La Paeria va licitar ahir la redacció de l’avantprojecte d’aquest edifici modular per 13.000 euros, i la memòria descriptiva planteja que segueixi el model d’aparthotel o cohousing amb habitacions per a quatre persones amb llits o lliteres, taquilles individuals, preferiblement amb bany complet i amb una cuina office per cada dos habitacions. Així mateix, preveu un mínim de vuit habitacions individuals per a situacions especials com malaltia o aïllament i accessos diferents cada 5 o 6 dormitoris per diferenciar perfils de persones allotjades.

Preveu un pati de lleure amb taules i cadires i detalla que l’accés per a usuaris haurà de ser mitjançant una targeta magnètica o amb reconeixement facial o dactilar. Per a les persones que no hi pernoctin es planteja que disposi de consignes individuals, deu dutxes i bugaderia autoservei.

La memòria preveu espais comunitaris com un bar restaurant, una zona amb TV i ordinadors i una sala polivalent per a tallers, conferències o exposicions, que en cas d’emergència climàtica es podrà destinar a pernoctació amb hamaques. Preveu també un terrat verd amb possibilitat d’horts urbans. La Paeria pretén que l’equipament sigui utilitzat pels veïns del barri més enllà del seu ús temporal a la campanya de la fruita i el pla Iglú.

Ajuts del Govern i la Diputació per a la campanya de la fruita

El conseller El Homrani va remarcar que destinen un milió a ajuts per a la contractació de proximitat a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i 952.602 euros perquè patronals, sindicats i administracions locals contractin 54 tècnics de mediació. Per a despeses d’allotjament temporal i aïllament per Covid-19, aporta un total de 450.000 euros per a la Paeria, 125.000 per al consell del Segrià, 75.000 per al de la Noguera, 25.000 per al del Pla d’Urgell i el de les Garrigues i finalment 300.000 per a l’alberg de Bellpuig. El president de la Diputació, Joan Talarn, va anunciar l’aportació de 300.000 euros per a la campanya, 100.000 més que l’any passat.

Mapa de recursos disponibles, que s’activaran segons les necessitats

A l’espera de l’alberg, la Paeria destinarà de nou aquest any pavellons de la Fira de Lleida per allotjar temporers, però la col·laboració institucional es traduirà en un mapa de recursos disponibles en municipis de poblacions fructícoles tant d’usos habitacionals com per acollir persones que no tinguin on passar el confinament. Treball va recordar que l’any passat van disposar de mil places i va remarcar que les instal·lacions s’aniran activant en funció de les necessitats. Per exemple, l’Hotel Nastasi, l’alberg de Bellpuig i La Manreana es destinaran a aïllament de positius per coronavirus. A més, aquest any també hi haurà un coordinador de la campanya de la fruita.

Cassolada per reclamar la residència en aquest solar

Més de 150 persones van protagonitzar ahir una cassolada de protesta per reclamar la residència que estava prevista al solar de Josep Pallach. A més, ja han recollit unes 4.500 firmes (continuaran fins al dia 23) i també tenen previst presentar una moció al ple i acudir a la síndica municipal de greuges. Consideren que el model de macroalberg no és adequat i alhora critiquen que el govern municipal encara no els hagi rebut.

Joan Talarn, Miquel Pueyo, Chakir el Homrani i Mariama Sall, ahir a la Paeria.

Joan Talarn, Miquel Pueyo, Chakir el Homrani i Mariama Sall, ahir a la Paeria.ACN

tracking