SEGRE

ESNOTICIA

L'Arnau demana confinament de barris o municipal davant l'onada de contagis

Els responsables de la Covid a l'Arnau alerten que l'hospital està saturat a l'espera de l'efecte de la Setmana Santa i demanen confinaments selectius, en zones o municipis amb més casos. Lleida torna a tenir rècord d'ingressats, amb 68 de greus i l'ocupació de les UCI catalanes no para de créixer.

Persones esperant a vacunar-se ahir a l’Onze de Setembre.

Persones esperant a vacunar-se ahir a l’Onze de Setembre.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Arnau es troba en una situació de “pressió” en plena cinquena onada i amb tres plantes gairebé plenes de malalts amb Covid que tenen una mitjana d’edat de 65 anys. “Les persones que ingressen, entre els 55 i els 70 anys, no estan vacunades i la meitat estan greus.” En concret, ahir hi havia 175 persones hospitalitzades a la regió sanitària de Lleida (103 a l’Arnau), de les quals 39 eren a l’UCI i 29, en estat semicrític.

Això significa que 68 persones estan greus i supera el rècord d’anteriors onades. “Ara la pressió recau a les UCI i si augmenta no es podrà mantenir”, va assenyalar Morales, mentre que el cap de la Unitat de Crítics, Jesús Caballero, va assegurar que “encara no hem tocat sostre i venen quinze dies de pujada”.

L’hospital ha suspès operacions i personal de l’UCI com d’altres unitats estan doblant torns.

Els dos responsables van coincidir que “aquesta situació no és cap sorpresa” i van atribuir l’augment de contagis a Lleida abans que a Catalunya per la mobilitat comarcal i laboral entre municipis. Morales va dir que el Pla d’Urgell “és un exemple” i va apuntar que “el confinament selectiu de la població (de municipis o zones amb més casos) pot evitar la propagació del virus, com ja ho fa en altres països”.

Per la seua part, la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, va defensar la tornada del confinament comarcal davant de l’augment de l’ocupació a les UCI a Catalunya, amb 495 ingressats greus. “No ho vèiem a la segona i la tercera onada i ens preocupa molt”, va afirmar.

El Procicat estudiaria un possible confinament per vegueries o àrees sanitàries..

La bona notícia és que l’Arnau de Vilanova n’ha ingressat “pocs” infectats amb la Covid que tenien una dosi de la vacuna, però amb quadres clínics “menys greus” i de “fàcil resolució”. “Hem tingut menys de deu pacients”, va afirmar ahir el responsable de la Unitat de la Covid a l’Arnau, José Luis Morales, que va destacar que la vacuna dona una protecció inicial (amb una dosi), per la qual cosa “és millor que hi hagi gent a mig vacunar que no sense”. Per aquesta raó, va assenyalar que la vacunació “salvarà l’estiu”.

Lleida

El ritme de vacunació augmenta a les comarques de Lleida i això es tradueix en la necessitat de noves instal·lacions on administrar les injeccions. Més de quatre mil persones van rebre ahir la primera dosi, amb 3.463 a la regió sanitària del Lleida i 690 a la del Pirineu. A la capital del Segrià, el pavelló Onze de Setembre va vacunar en horari de matí i tarda i nombroses persones van anar-hi malgrat la pluja. El dia abans havia funcionat només al matí. Per la seua part, Alcarràs va estrenar el nou centre de vacunació a les antigues escoles i la Seu canviarà el seu al Centre Cívic per un altre de més espaiós en un altre edifici.

Centenars de persones d’entre 60 i 65 anys es van vacunar ahir a Alcarràs amb AstraZeneca. Es tracta d’una campanya de vacunació massiva que es prolongarà durant el dia d’avui, i en la qual s’espera administrar la vacuna a un màxim de 800 persones, en funció dels vials disponibles.

Per la seua part, l’ajuntament de la Seu d’Urgell ha cedit a l’Institut Català de la Salut la Pista Polivalent de la zona poliesportiva municipal com a punt de vacunació contra la Covid-19. Entrarà en funcionament dimarts i substituirà el punt de vacunació actual, al centre cívic El Passeig. Fonts mèdiques van indicar que la pista polivalent “reuneix tots els requisits per poder complir les mesures de seguretat establertes pels protocols, sobretot pel que fa a distància de seguretat i ventilació”. El local actual quedava petit, van afegir.

Dimarts començarà l’administració massiva de vacunes amb una prova pilot “per comprovar els circuits d’entrada i sortida” del nou equipament. Es preveu administrar-hi cinc-centes dosis diàries.

Per la seua part, la consellera de Salut, Alba Vergés, va criticar els canvis de criteri del Govern espanyol sobre AstraZeneca i va dir que al final “han acabat on defensàvem: donant prioritat al criteri d’edat i als més vulnerables”.

tracking