SEGRE

Educació basada en continguts vs. competències. Què opinen els professors?

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

Imatge d'arxiu d'una aula buida.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 77,1% dels professors catalans de Secundaria opina que l’educació basada en continguts serveix per aconseguir un millor aprenentatge que la basada en competències, segons una enquesta a uns 1.200 docents per part de la Fundació Episteme. En un comunicat aquest dimarts, l’entitat –formada pel sindicat Aspepc·sps i l’Associació de Catedràtics d’Ensenyaments Secundaris de Catalunya– ha explicat que aquest resultat "contradiu els arguments dels actuals dissenys educatius que aposten per un ensenyament basat en competències i on el professorat ha tingut res o poc a dir sobre això". D’altra banda, la Fundació ha afegit que el 62,3% de professors considera que els alumnes d’ESO no arriben amb la preparació necessària al Batxillerat.

Un 53,6% considera que el nivell d’exigència acadèmica impartit en Batxillerat és adequat, un 38,6% el creu insuficient, i un 7,8% el troba excessiu. El 65% de docents veu adequat el nombre d’assignatures que s’imparteixen en l’esmentada etapa postobligatòria, 32% diuen que és excessiu i un 3%, que és insuficient.

Sobre la durada del batxillerat, un 40,4% pensa que la millor opció seriosa de tres cursos, un percentatge lleugerament inferior (36,8%) opina que seria bo deixar dos cursos amb la possibilitat de fer-ho en tres i l’actual opció de dos cursos és la menys valorada (22,8%) entre el professorat.

Finalment, sobre les proves d’accés a la universitat (PAU), el 68,9% entén que incentiven l’interès i l’aprenentatge de l’alumnat, contra un 31,1% que pensa que més aviat el perjudica. Un 70,6% considera que els alumnes surten molt preparats per afrontar els cicles formatius de grau superior, un percentatge que baixa al 53% per als estudis universitaris humanístics i socials i que es redueix al 44,6% pel que fa a carreres científiques o tecnològiques.

tracking