SEGRE

ESNOTICIA

Final del toc de queda aquesta mitjanit però amb només sis persones per reunió

El TSJC avala la proposta del Govern de limitar les trobades i l'aforament en el culte

Avui és l’últim dia en què els bars i restaurants han de tancar a les 17.00 hores.

Avui és l’últim dia en què els bars i restaurants han de tancar a les 17.00 hores.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El toc de queda i el confinament de Catalunya acaben aquesta mitjanit després de més de sis mesos de vigència al decaure l'estat d'alarma, però les reunions continuaran limitades a un màxim de sis persones. Bars i restaurants ja podran obrir demà fins a les 23.00 i també s'amplia l'horari d'altres sectors.

Avui és l’últim dia de l’estat d’alarma, la qual cosa comportarà a partir de la mitjanit el final de restriccions com el confinament perimetral de Cataluna i el toc de queda, que va entrar en vigor fa més de mig any, el 25 d’octubre, avui només s’aplicarà des de les 22.00 fins a les 00.00 hores. En canvi, es manté el límit de sis persones en reunions i un aforament màxim del 50% en les cerimònies de culte, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi avalat aquesta proposta del Govern.

“Estem en un moment que hem esperat durant molt temps”, va manifestar ahir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. No obstant, tant ell com la consellera de Salut, Alba Vergés, van advertir que la pandèmia no s’ha acabat “Les dades epidemiològiques indiquen que anem a bon ritme i, en part és, per l’avanç en la vacunació”, va assenyalar, però va afegir que “no podem deixar de banda la prevenció”. Les noves mesures que entren demà en vigor tindran una durada de quinze dies.

La restauració podrà obrir fins a les 23.00 hores, però amb un aforament del 30 per cent a l’interior i del cent per cent a les terrasses amb només quatre persones per taula a excepció dels grups de convivència. L’horari de les activitats culturals s’amplia a les 23.00 hores i el de determinats comerços, a les 22.00.

Parcs i fires d’atraccions podran reobrir amb un aforament del 30%, tots els ensenyaments reglats recuperaran la plena presencialitat (com idiomes, música o dansa) i les activitats en equipaments cívics podran arribar al 50% d’aforament. En actes religiosos, l’aforament serà del 50% i un màxim de 500 persones, que es pot ampliar a 1.000 amb bona ventilació.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va assenyalar que “encara que la vacunació avança, hi ha una bona part de la població que no ha rebut cap dosi”. Vergés va dir que si les previsions d’arribada de dosis es compleixen, a finals de juliol estarà vacunat el 70% de la població de Catalunya. Sobre vacunar tota la població de municipis que concentren la campanya fructícola, Vergés va dir que l’objectiu és “intensificar-la a tot arreu”.

Ramentol va recordar també que la pandèmia “va alterar tots els nivells assistencials i, durant la primera onada, gairebé tot es va fer de forma telemàtica”. Va afegir que “després es van posar en marxa tots els mecanismes per recuperar la presencialitat, però van quedar afectats per les onades de la Covid-19”.

La recuperació de les consultes presencials als CAP va per llarg La majoria d’usuaris de l’Atenció Primària encara no tenen la possibilitat de demanar cita amb el seu metge de família de forma presencial. En aquest sentit, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va afirmar que “som conscients que la principal assignatura que afrontem al marge de la Covid és recuperar les consultes presencials fins al punt de permetre un control òptim de la població des del punt de vista sanitari i social”.

Tot i així, va assegurar que “es van recuperant de manera progressiva i és un procés que s’està portant a terme, però l’Atenció Primària ara té un paper protagonista en l’atenció a la Covid i a la campanya de vacunació, per la qual cosa la recuperació de la presencialitat ha de compaginar-se amb la dedicació a la Covid”. .

Veto a les festes majors amb aglomeracions La nova resolució aprovada ahir pel Procicat permet, amb restriccions, activitats culturals, d’espectacles públics i recreatives, però alhora assenyala que “no estan permeses” les festes majors, just quan diversos municipis, com Lleida ciutat, les celebren, la qual cosa genera així certa confusió. Al document publicat ahir divendres no especificava més informació, però en el vigent fins ara assenyala que es prohibeixen esdeveniments com festes majors o congressos que “puguin suposar la celebració d’actes amb risc de generar aglomeracions”.

El que sí que es permet és que “els locals i els espais en què es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals poden obrir limitant l’aforament al 50 per cent de l’autoritzat i amb un nombre màxim de cinc-centes persones o de mil si es desenvolupen a l’aire lliure o en espais ben ventilats, però no es permet que es porti a terme el servei de bar”, que és el que es fa a les festes majors que se celebren actualment..

tracking