SEGRE

SALUT MEDICAMENTS

Les receptes de fàrmacs contra l'ansietat i per dormir creixen un 5 per cent l'últim any

Envasos de lorazepam i el lormetazepam, coincidint amb la pandèmia, encara que el primer lloc l'ocupa el paracetamol || En canvi, els d'antibiòtics van disminuir un 28 per cent respecte al 2019

Una ciutadana compra en una farmàcia de Lleida.

Una ciutadana compra en una farmàcia de Lleida.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els medicaments contra l’ansietat, com el lorazepam, i per dormir profundament de forma ininterrompuda, com el lormetazepam, han estat dos dels que més han augmentat la prescripció a Lleida durant el 2020 respecte a l’any anterior, coincidint amb la pandèmia de la Covid.

En concret, i segons les dades del departament de Salut, es van receptar 172.500 envasos de lormetazepam, un 5,23% més que el 2019, mentre que se’n van prescriure 163.650 de lorazepam, un 5,63% més. A més, aquests dos medicaments es troben entre els deu més receptats, encara que el primer lloc l’ocupa el paracetamol, del qual es van prescriure 401.775 envasos, un 4% més.

De fet, aquest medicament ha estat un dels recomanats per a les persones que es van infectar de la Covid. Al contrari, la presa d’antibiòtics va baixar considerablement i es van receptar un 28% menys d’envasos.

“Aquesta disminució està motivada perquè el 2020 hi va haver menys infeccions respiratòries”, van assenyalar fonts de Salut. I és que les mesures de protecció contra la Covid, com la mascareta i el rentat de mans, són una de les raons, encara que el SARS-CoV-2 també va desplaçar el virus de la grip, del qual pràcticament no hi ha hagut cap cas.

Tot i així, les mateixes fonts també van explicar que s’està racionalitzant l’ús d’antibiòtics.

Els metges van prescriure 7,6 milions de receptes, la qual cosa en representa gairebé 18 per cada lleidatà

Així, en tot el 2020, els metges van prescriure a Lleida 7.678.770 receptes, un 0,76% menys que l’any anterior, la qual cosa representa una mitjana de gairebé 18 per lleidatà. Això no obstant, el nombre de lleidatans a qui se’ls ha fet una recepta ha baixat un 8,67%.

Respecte a l’import mitjà que Salut va pagar per cada recepta, va passar dels 10,96 als 11,36 euros, un increment del 3,65%. De fet, l’encariment dels medicaments és el motiu principal pel qual va augmentar la despesa que el CatSalut va abonar al Col·legi de Farmacèutics de Lleida, fins als 87.214.045,46 euros, un 2,82% més que el 2019.

En valor absolut, representa una pujada de 2.390.809,01 euros. D’altra banda, un dels principis actius que han augmentat més la prescripció són els nous anticoagulants orals d’acció directa, en un 33%.

Aquesta pujada no és a causa d’evitar trombes entre persones contagiades de la Covid, sinó que s’han receptat a pacients amb inicis de tractament per fibril·lació auricular (alteració del ritme cardíac) en lloc del sintrom, ja que no requereixen una visita periòdica als centres de salut. Tot i així, aquesta mesura va ser revertida el passat 9 de desembre.

tracking