SEGRE

ESNOTICIA

“El desastre de la pandèmia es podria haver evitat”

Segons un informe independent que assenyala l'OMS i els estats || Insta a aplicar ja mesures per evitar que n'hi hagi més

La situació a l’Índia és una preocupació per a l’OMS.

La situació a l’Índia és una preocupació per a l’OMS.NAVEEN SHARMA / SOPA IMAGES VIA ZU / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Plafó Independent d’experts que fa mesos que estudien, a petició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les experiències adquirides i els ensenyaments extrets de la pandèmia de la Covid-19, conclou que es tracta d’un “desastre global”, però el pitjor és que creuen que “va ser un desastre evitable”. Per això les recomanacions de l’informe conegut ahir són d’aplicació “urgent i vital”.

“El món necessita un nou sistema internacional de preparació per a una pandèmia i una resposta, i en necessita una de ràpida, per aturar en el futur els brots de malalties infeccioses abans de convertir-se en pandèmies catastròfiques”, assenyala el document presentat per la Copresidenta del plafó i expresidenta de Liberia Ellen Johnson Sirleaf.

El Plafó Independent ha trobat baules febles en tots els punts de la cadena de preparació i resposta. Detalla nombrosos errors, fracassos i retards en la gestió de la pandèmia, i reparteix culpes entre la mateixa Organització Mundial de la Salut i tots els països que s’han hagut d’enfrontar al desastre sanitari i econòmic que ha representat la Covid-19, des de fa més d’un any. Denuncia que “la preparació va ser inconsistent i amb fons insuficients”.

Fernando Simón veu factible que el virus desaparegui l’any que ve

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va plantejar ahir la possibilitat que la Covid-19 pugui desaparèixer a final del 2022. “Potser a final de l’any que ve podem dir que no hi ha coronavirus.

Estem en aquesta situació, probablement seguirà entre nosaltres, però hi ha opcions que no passi així”. A més, va defensar que el procés de vacunació va molt bé, però que aquest per si sol no determina el futur.

Per això va avisar que deixar la mascareta suposarà “fer un pas enrere”, fins que almenys no hi hagi més d’un 70% de població vacunada.

tracking