SEGRE

TRIBUNALS REFERÈNDUM

L'Audiència reobre la causa per les càrregues de l'1-O a Benestar Social

La jutge troba “prematur” el sobreseïment en fase d'instrucció i vol que es duguin a terme més diligències || Tres comandaments de la Policia Nacional ja van declarar

Denunciants el gener passat a la seu de Benestar Social.

Denunciants el gener passat a la seu de Benestar Social.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha ordenat reobrir la causa per les càrregues policials durant la celebració del referèndum de l’1-O al col·legi electoral de Benestar Social de Lleida, a l’avinguda del Segre. D’aquesta manera, revoca el sobreseïment provisional que va decretar el titular del Jutjat d’Instrucció 4 de Lleida i admet el recurs presentat per l’acusació particular, exercida per l’associació Advocacia per la Democràcia.

En la interlocutòria, la jutge ponent assenyala que el sobreseïment és “prematur” en aquesta fase de la instrucció i que no és la funció del jutge arxivar la causa sense una “investigació completa” dels fets que determinin si hi va haver o no un delicte per part dels investigats. Va ser a començaments d’aquest any que Advocia per la Democràcia va portar el cas a l’Audiència després de l’arxivament provisional de la causa per les càrregues a Benestar, on hi va haver 40 ferits.

Finalment, la jutge ordena continuar amb la instrucció, ja que encara no s’han dut a terme diligències que sí que van ser acceptades per l’instructor, com ara la petició a la Policia Nacional de l’atestat i les comunicacions dels comandaments policials durant l’operatiu. Unes diligències que es van acordar practicar el 5 de setembre del 2019 i que mai no s’han fet, tal com ha reclamat l’acusació particular.

Per aquesta causa, ja van declarar tres comandaments de la Policia Nacional, pertanyents a la prefectura de Ceuta, que ho van fer com a investigats per presumptes delictes de lesions i contra la integritat moral. Davant del jutjat d’Instrucció, els tres comandaments policials van negar que els agents agredissin cap votant i van assenyalar que van actuar “amb molta delicadesa”.

Precisament, l’Audiència Provincial també va ordenar reobrir la causa que investiga les càrregues policials durant l’1-O al col·legi electoral de la Mariola, on un dels votants, Enric Sirvent, va patir un atac de cor. En aquest cas, el mateix jutge d’instrucció de la causa de Benestar també va ordenar l’arxivament provisional, mentre que l’Audiència va acceptar el recurs d’Advocacia per la Democràcia per dur a terme més diligències. Per aquest procediment, van declarar com a investigats sis agents de la Policia Nacional.

tracking