SEGRE

LLEIDA Y COMARCAS

La regió sanitària de Lleida, per sota de la mitjana catalana en risc de rebrot i Rt

Al Pirineu destaquen la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça per la millora dels seus indicadors, i el Pallars Sobirà registra el risc més alt || Salut va comptabilitzar ahir sis morts més a la província

Imatge d’arxiu de persones per l’Eix de Lleida amb mascareta.

Imatge d’arxiu de persones per l’Eix de Lleida amb mascareta.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La velocitat de creuer que està assolint la campanya de vacunació es tradueix en una millora dels indicadors epidemiològics i, en el cas de la regió sanitària de Lleida, la majoria són millors que la mitjana catalana. Així ho reflecteixen les dades del departament de Salut, que mostren que dos de les principals referències per saber l’evolució del virus en un territori, el risc de rebrot i la taxa de reproducció del virus (Rt), presenten a Lleida números inferiors a la mitjana catalana i la majoria de les altres regions sanitàries.

En el cas del risc de rebrot, ahir es va situar en els 133 punts al pla, baixant-ne 21 respecte a dissabte, la mateixa diferència que hi ha respecte a la mitjana catalana (154). Això significa que Lleida és la tercera regió amb aquest indicador més baix, darrere de Terres de l’Ebre (84) i Camp de Tarragona (127).

En el cas de l’Rt, ahir va baixar tres centèsimes al pla (0,62), sent la regió amb la taxa de reproducció del virus més baixa de Catalunya i se situa gairebé dos dècimes per sota de la mitjana autonòmica (0,80). En el cas de l’altra regió sanitària de la província, la del Pirineu i Aran, la situació també millora, encara que tant el rebrot com l’Rt estan per sobre de la mitjana catalana.

En el cas del primer indicador, ahir es va situar en els 181 punts, 30 menys que en l’anterior balanç, mentre que l’Rt va baixar tres centèsimes (0,93). El cas del Pirineu és paradoxal ja que té, d’una banda, les dos comarques amb el risc de rebrot més baix, la Val d’Aran (27,06 punts) i l’Alta Ribagorça (40,23), i a la segona comarca catalana amb més rebrot, el Pallars Sobirà, amb 545,67, només superat per la Garrotxa, amb 559,63 punts.

Al seu torn, Salut va comptabilitzar ahir 6 morts més a la província, tots a la regió de Lleida, encara que no va concretar si es tractava de defuncions ocorregudes dissabte o al llarg de la setmana. D’aquesta manera, al pla hi ha hagut en total 652 decessos, mentre que al Pirineu la xifra és de 151.

Pel que fa als nous positius, ahir se’n van registrar 44 a Lleida i 13 més a la muntanya, assolint-ne així 37.749 i 7.029 respectivament.

barcelona

El secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, va dir ahir que el Govern debatrà “en les properes setmanes” l’ús de les mascaretes a Catalunya, a mesura que progressi la vacunació. Ramentol va indicar que “en funció del coneixement adquirit (per l’experiència) en altres països i l’evolució de la pandèmia, sens dubte serà un debat que tindrem sobre la taula en les properes setmanes”. Sobre el ritme de vacunació a Catalunya, va dir que preveuen acabar aquesta setmana amb prop d’una de cada tres persones d’entre 50 i 59 anys amb la primera dosi posada.

Al seu torn, Salut estudia també vacunar per sota dels 40 sense franges d’edat, la qual cosa “tindria sentit sanitari perquè el risc de malaltia greu comença s’eleva a partir dels 40 anys”, va recalcar Ramentol. A les portes de l’estiu, el Govern considera que, almenys, el 30% de la població tindrà la pauta completa, encara que no va concretar la data exacta, i més del 50 per cent de la població haurà rebut una dosi, la qual cosa ajudarà que l’estiu “s’assembli més al de l’any 2019 que al del 2020”, va dir Ramentol.

Catalunya registra menys de 1.000 casos però pugen els hospitalitzats

Catalunya va comptabilitzar ahir 938 casos de coronavirus i set morts més, sis dels quals a la província de Lleida, però el número d’ingressats i d’hospitalitzats crítics va augmentar en 33 i 4, respectivament. D’aquesta manera, des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 699.510 casos de coronavirus i 22.060 morts a Catalunya.

Fins ahir s’han administrat 2.442.174 primeres dosis de vacunes i ja hi ha 1.073.952 catalans que han rebut la pauta completa i estan immunitzats. A Lleida, actualment hi ha 152.376 persones que han rebut la primera dosi, 695 més que dissabte, i 70.280 lleidatans amb la pauta completa, 48 més que abans-d’ahir.

Experts avisen que la immunitat de grup no arribarà enguany

Experts epidemiòlegs van advertir ahir que Espanya no arribarà aquest any a la immunitat de grup i que serà difícil assolir-la si apareixen noves variants de coronavirus. “Caminarem cap a la normalitat, però hi continuarà havent contagis.

En lloc d’immunitat de grup, parlem de control funcional de la pandèmia. No podem acomiadar-nos tan ràpid de la mascareta”, va dir el cap de servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla.

Una opinió que va compartir l’epidemiòleg i investigador de l’institut ISGlobal, Quique Bassat, que va afegir que “la immunitat depèn de l’aparició de més variants”.

tracking