SEGRE

LLEIDA

La taxa de transmissió del virus a Lleida, als nivells més baixos de tota la pandèmia

És de 0,60, per la qual cosa 10 infectats només contagiarien 6 persones i el rebrot, com al juny || Ponent aconsegueix l'objectiu de Salut de reduir a menys de 300 els casos setmanals, que també cauen al Pirineu

El dispositiu al Pavelló Firal de Mollerussa per al cribratge.

El dispositiu al Pavelló Firal de Mollerussa per al cribratge.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La regió sanitària de Lleida tenia ahir la velocitat de transmissió del virus (Rt) de la Covid més baixa de tota la pandèmia, amb un 0,60 –10 infectats infectarien sis persones–, segons les dades del departament de Salut. A més, el risc de rebrot era ahir de 122 punts (11 punts menys) i tampoc s’hi havia arribat des del juny, després del final de la primera onada, com mostra el gràfic adjunt.

A aquestes millores, s’hi ha d’afegir que Ponent ha assolit l’objectiu de Salut de cara a la pandèmia: detectar menys de 300 contagis setmanals. I és que en els últims set dies han estat 248 –un 65% menys que fa dos setmanes, quan van ser 721–, xifra que no s’aconseguia des de finals de juny, després del primer confinament estricte, però ara és gràcies a la vacunació.

De fet, els nous contagis fa gairebé un mes que disminueixen en picat, com pot veure’s al gràfic superior de la dreta. Respecte a aquests 248 contagis, 37 són persones de més de 60 anys.

Malgrat que més del 70 per cent tenen una dosi, les que tenen només una injecció poden infectar-se i desenvolupar símptomes, mentre que les que estan immunitzades també poden encomanar-se, però passen la malaltia de forma lleu..

D’altra banda, ahir hi havia 101 persones hospitalitzades a Ponent, una menys que divendres, ja que durant el cap de setmana es donen poques altes, i 20 persones seguien a l’UCI. Quant al Pirineu, el registre de nous casos també estan disminuint i en els últims set dies han estat 61, la xifra més baixa des de l’agost. El risc de rebrot, que ha baixat quatre punts, amb 177, tampoc s’aconseguia des d’aleshores, i fa diversos dies que l’Rt oscil·la i ahir era de 0,87.

Pel que fa al balanç diari, Salut va notificar 301 nous contagis a Catalunya, només 16 al pla de Lleida i sis al Pirineu, i onze defuncions, cap a la província. Hi havia 30 ingressats més als hospitals catalans, amb 1.145, i quatre menys a l’UCI, amb 399. El risc de rebrot a Catalunya va baixar als 139 punts (-15) i l’Rt, a un 0,77.

Les classes confinades descendeixen un 70 per cent en vint-i-cinc dies

La millora en la incidència del coronavirus a les comarques de Lleida es reflecteix també en els centres educatius. A tota la província només hi ha actualment 34 classes confinades per algun positiu de Covid-19, tretze menys que a finals de la setmana passada, i 894 estudiants i docents en quarantena, xifra que en suposa 362 menys, segons dades d’Educació. A més, no té registrat cap centre tancat, ni a Lleida ni a tot Catalunya, i detalla que l’institut amb més afectació és l’Hug Roger III de Sort, amb 4 grups.

Per trobar unes xifres tan baixes cal remuntar-se a poc després de les vacances de Setmana Santa. Llavors el marcador de grups aïllats per casos de Covid es va posar a zero, però el 10 d’abril, quatre dies després del retorn a les aules, ja estaven confinades 21 classes i 701 persones, i el dia 12 s’havien disparat a 66 i 1.720. El moment àlgid del trimestre va ser el dia 22, amb 117 grups i 2.888 alumnes i personal educatiu en quarantena, de manera que el descens acumulat en vinti- cinc dies és del 70,9 per cent. En l’anterior trimestre el màxim al qual es va arribar va ser molt més elevat, amb 174 classes aïllades 

tracking