SEGRE

ESNOTICIA

Segona dosi de Pfizer per a menors de 60 anys que tenen la primera d'AstraZeneca

A Lleida són 17.770, i està pendent decidir si els que ho demanin podran repetir amb la que van rebre

Els membres de la Guàrdia Urbana de Lleida van rebre la primera dosi d’AstraZeneca al febrer.

Els membres de la Guàrdia Urbana de Lleida van rebre la primera dosi d’AstraZeneca al febrer.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de Salut Pública va acordar ahir a la nit que es posi la segona dosi amb la vacuna de Pfizer a les persones menors de seixanta anys que van rebre la primera d’AstraZeneca. Les comunitats i el ministeri de Sanitat han optat per aquesta pauta partint dels estudis d’altres països i els assajos clínics d’Oxford i de l’Institut de Salut Carlos III. També es va plantejar que aquelles persones que no desitgin posar-se la segona dosi de Pfizer “ateses les circumstàncies extraordinàries, puguin posar-se AstraZeneca”. No obstant, van explicar que aquesta qüestió se seguirà debatent a la Comissió de Salut Pública.

Hores abans que es prengués aquesta decisió es va fer públic l’assaig de l’Institut de Salut Carlos III i els resultats preliminars van concloure que una segona dosi de Pfizer és segura i que produeix una resposta “altament immune”. A Lleida afecta 17.770 persones, la majoria de col·lectius essencials.

El departament de Salut va assegurar que quan hi hagués un acord sobre aquestes segones dosis se citaria les persones afectades, però l’administració de la segona injecció pot allargar-se fins a setze setmanes.

En un primer moment, Sanitat va destinar la vacuna d’AstraZeneca a personal essencial de 18 a 55 anys, ja que no hi havia prou estudis sobre la seua eficàcia en majors d’aquesta edat. A Lleida, la van rebre 13.680 persones i després es va ampliar fins als seixanta anys. A finals de març, se’n va frenar l’administració després de la detecció de trombes en menors de seixanta anys i Sanitat va decidir administrar-la entre els de 60 i 69 anys. Aquests rebran la segona dosi també d’AstraZeneca.

A diferència d’Espanya, la majoria de països de la UE posen la segona dosi d’AstraZeneca a menors de 60 anys i només una minoria posa una altra vacuna. Segons un informe del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, fins a dinou estats autoritzen la segona d’aquesta farmacèutica i només cinc administren la segona amb Pfizer o Moderna: França, Alemanya, Finlàndia, Suècia i Dinamarca. Hi caldrà afegir ara Espanya.

Quant al ritme de la campanya a Lleida, un total de 154.363 persones ja tenen una dosi, el 35 per cent de la població, i 70.630 estan immunitzats, el 16 per cent. La província té una cobertura més alta que la mitjana catalana i, per exemple, el 41,5 per cent de les persones de 50 a 59 anys ja té la primera injecció, mentre que a Catalunya el percentatge és del 27,7%. A tot el territori català, el 31,7% té una dosi i el 14,7% està immunitzat.

tracking