SEGRE

HABITATGE CONFLICTE

La PAH de Lleida defensa okupes denunciats pels seus veïns per amenaces i vandalisme

La síndica de greuges diu que és “la casa dels horrors” i que la seua conducta és delictiva || Hi ha una ordre de desnonament instada per l'Agència de l'Habitatge, que gestiona aquest bloc de la Bordeta

Les persones concentrades ahir davant l’edifici del carrer Carrasco i Formiguera.

Les persones concentrades ahir davant l’edifici del carrer Carrasco i Formiguera.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Mig centenar de persones convocades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) es van concentrar ahir a primera hora del matí al davant el número 18 del carrer Manuel Carrasco i Formiguera, a la Bordeta, per intentar frenar el desallotjament d’una dotzena de famílies que okupen pisos. L’edifici era de propietat bancària però ara està gestionat per l’Agència Catalana de l’Habitatge, que ha instat el desnonament. Ahir no es va produir, però un portaveu de la PAH indica que temen que sigui imminent i que hi haurà un gran desplegament de Mossos d’Esquadra.

El bloc té trenta-sis habitatges, una quinzena dels quals okupats. La resta de veïns paguen un lloguer social i des de fa temps denuncien que els okupes generen molts problemes de convivència.

Asseguren que causen destrosses, sorolls, tenen l’electricitat punxada i provoquen que els ascensors no funcionin, a més d’amenaçar-los i acovardir-los. La síndica municipal de greuges, Dora Padial, afirma que té constància de “centenars” de denúncies a la Guàrdia Urbana i els Mossos per l’actitud dels okupes.

Padial va dir que la Sindicatura de Greuges de Catalunya està al corrent d’aquesta situació, que va qualificar de “terrible” per als veïns. “És la casa dels horrors”, va subratllar i va ser molt crítica amb la PAH. “M’ha decebut molt. No està defensant persones vulnerables sinó delinqüents que s’aprofiten del sistema.

No han parlat amb mi i no volen saber la veritat”, apunta, i relata que aquests okupes “porten cotxes d’alta gamma i mai han anat a serveis socials”. Remarca que són “un clan amb un capo que s’ha autonomenat president de la comunitat i amenaça tothom”.

Detalla que a l’edifici “trafiquen i hi ha prostitució” i “hi ha nens en risc”. “Són com una banda mafiosa i a aquesta gent és la qual dona suport la PAH”, incideix, i apunta que a través de la seua mediació estan actuant de forma coordinada “totes les institucions” en aquest cas.

La síndica defensa la gestió de l’Agència Catalana de l’Habitatge, “que va anar pis per pis”, i subratlla que “cap família es quedarà al carrer”. La PAH nega les acusacions dels veïns i assegura, al contrari, que són ells els que “criminalitzen” els okupes. “Ells no han trencat l’ascensor i de tot el que passa els culpabilitzen. No hi ha baralles, només són una mica escandalosos. I es queixen que els nens corren per la casa”, va dir un portaveu. Asseguren també que “els van oferir un lloguer social i després els van dir que no”.

“És un desfici, no paren de fer festes i ens insulten” Aquest bloc va ser destinat en el seu dia a pisos de lloguer social, adjudicats per l’administració, per la qual cosa els inquilins eren persones vulnerables, entre elles víctimes de violència de gènere. Una veïna va explicar ahir que els okupes “celebren festes dia i nit, és un desfici”. Una altra va indicar que hi ha una quinzena de pisos okupats, la qual cosa impedeix que famílies que estan en llista d’espera hi puguin accedir, i les dos van coincidir a afirmar que els okupes insulten i amenacen els altres. En un altre ordre, la PAH va informar que ahir es va aturar un desnonament previst a la plaça dels Gramàtics.

tracking