SEGRE

ASSEMBLEESACTES RELIGIOSOSFESTES MAJORSREUNIONS FAMILIARSORLESFIRES I CONGRESSOS

Via lliure a tornar a celebrar festes majors

Estan autoritzades a partir de dilluns, encara que amb mesures de prevenció corresponents en cada activitat concreta || Permeses l'entrega d'orles amb assistència de públic i les festes de fi de curs

Cues per pagar a la botiga Wala de Lleida, ahir al matí.

Cues per pagar a la botiga Wala de Lleida, ahir al matí.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Barris, pobles i ciutats podran tornar a celebrar les festes majors, fins ara vetades pel risc d’aglomeracions. La millora en l’evolució de la pandèmia ha propiciat que el Procicat aprovés ahir aixecar a partir del dilluns dia 7 les prohibicions de celebrar festes majors, populars i revetlles, que es podran recuperar, però no seran exactament com les d’abans del coronavirus, sinó que els actes s’hauran d’ajustar a les mesures de prevenció anti-Covid corresponents “a les característiques de l’activitat concreta”.

Per exemple, hi podrà haver orquestra, però no ball i amb un aforament del setanta per cent. L’estiu passat no hi va haver festes majors i en el cas de la ciutat de Lleida el barri del Secà ja va anunciar que recuperarà les celebracions a finals de mes.

Una altra de les novetats és l’autorització dels actes de graduació d’estudiants amb públic i un aforament també del 70 per cent, establerts i amb assignació prèvia de seients i registre previ. Es determina un màxim de 1.000 persones en espais interiors i de fins a 3.000 a l’aire lliure o amb condicions de ventilació reforçada. Aquesta setmana, pares de Tàrrega es van queixar per no poder presenciar les entregues d’orles als seus fills. Les noves mesures permeten, a més, ampliar al 70 per cent l’aforament d’actes religiosos i congressos (vegeu el desglossament lateral), però mantenen el límit de deu persones en reunions familiars i socials públiques o privades.

Es manté el límit de deu persones en reunions socials i familiars públiques o privades

Totes aquestes mesures entraran en vigor a les 00.00 hores de dilluns dia 7 i se sumen a les que ja van entrar en vigor ahir, com l’ampliació dels horaris de bars i restaurants fins a la una de la matinada i a l’ampliació de l’aforament als establiments comercials.

Per la seua part, la conselleria d’Educació autoritza que les famílies dels alumnes puguin accedir als centres educatius per celebrar festes de fi de curs en les properes setmanes, sempre mantenint els protocols de seguretat. Així ho indica un document de recomanacions que van enviar ahir, que aconsella programar entrades i sortides de forma gradual i fer les celebracions a l’aire lliure.

Si no és possible, remarca que s’haurà de garantir una ventilació “completa i continuada” de l’aire. El document fixa que en espais exteriors s’haurà de reservar dos metres quadrats i mig per persona, amb un aforament màxim de cinc-centes persones, estudiants inclosos.

Per a interiors, recomana que només hi participin els alumnes, barrejant grups bombolla d’un mateix curs si està “molt ben” ventilat. Si entren famílies, l’aforament total serà de dues-centes cinquanta persones.

S’haurà de portar mascareta a partir dels sis anys, encara que se la podran treure per a la fotografia de grup, que haurà de ser a l’exterior. També insta a una adequada higiene de mans, especialment si hi ha entrega de diplomes, així com a intensificar la neteja i desinfecció de l’espai.

Només es podrà prendre un refrigeri a l’aire lliure, disposat en plats o bols individuals.

Bodes, cerimònies civils i funerals amplien del 50 al 70% l’aforament

La nova relaxació de les mesures a partir de dilluns vinent inclouen l’ampliació de l’aforament del 50 al 70 per cent als actes religiosos i cerimònies civils, inclosos els casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres. Aquest mateix percentatge d’assistents s’aplicarà també als congressos, convencions, fires comercials i activitats assimilables.

A més, es permetrà la celebració d’assemblees d’entitats esportives, culturals, i, en general, d’entitats de base associativa, també amb l’aforament limitat al 70 per cent i amb un nombre màxim de cinc-centes persones, o fins a mil amb condicions de ventilació reforçada i control d’aglomeracions. Aquest aforament estava limitat fins ara al 50 per cent i només es permetia per a assemblees d’entitats esportives.

“És la màxima normalitat que podem tenir ara”

L’entrada ahir en vigor de l’ampliació de l’aforament als comerços al 70% es va rebre amb molta alegria per part de les patronals del sector, que veuen que amb aquesta flexibilització de les restriccions “assolim la màxima normalitat que podem tenir ara mateix”. Així ho va assegurar el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, que va vaticinar que “l’aforament del 70% es quedarà un temps perquè tant el comerciant com el consumidor no voldran veure les botigues plenes o atapeïdes, no inspiraria seguretat, per la qual cosa creiem que de moment el 70% és un aforament més que correcte”.

És per això que des de Pimec Comerç es van mostrar “molt satisfets” amb les mesures actuals, tot i que van recordar que “encara estem esperant rebre els ajuts promesos al sector, així com els fons europeus, que han de ser per a tots els sectors”. Per la seua part, la presidenta de la Fecom, Maria Rosa Eritja, també es va mostrar molt contenta pel nou aforament i va compartir que “és la millor normalitat que podem tenir avui dia, per la qual cosa estem molt satisfets”.

Eritja també va celebrar que es puguin fer orles, casaments i més actes socials, “ja que això comportarà un augment important del consum”.

tracking