SEGRE

LLEIDA

Baixen un 66% els que busquen feina en la fruita i dormen al carrer

Pifarré i Talarn xoquen el colze després de firmar el conveni de col·laboració entre Paeria i Diputació, ahir.

Pifarré i Talarn xoquen el colze després de firmar el conveni de col·laboració entre Paeria i Diputació, ahir.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de persones que busquen feina en la fruita i dormen al carrer a Lleida ciutat ha baixat un 66% respecte a fa un any. Així ho va assegurar ahir la tinent d’alcalde de Salut, Montse Pifarré, després de firmar el conveni de col·laboració amb la Diputació per allotjar a l’hotel Nastasi les persones que treballen en la fruita que han d’estar confinades per haver estat en contacte amb un positiu de coronavirus i no tinguin un habitatge adequat.

Pifarré va recalcar que el descens de les persones sense allotjament es deu al fet que “no ha vingut tanta gent com el 2020 a buscar feina per a la campanya de la fruita perquè molts dels que van venir l’estiu anterior eren manters o tenien una situació irregular, però ara notem que la gran majoria de persones que han vingut fan el circuit estatal sencer del treball al camp”.

Tant Pifarré com el president de la Diputació, Joan Talarn, es van mostrar “molt contents” per com avança la campanya i “creiem que seguirà així de bé veient les dades epidemiològiques”, va precisar la primera, que va recalcar que sense el suport financer de la Diputació “no hauríem pogut muntar el dispositiu de l’hotel”.

El Nastasi obrirà com a centre d’aïllament dilluns i la Diputació destina 300.000 euros a finançar aquest servei. A més, n’aportarà 300.000 més per sufragar els serveis per a la campanya de la fruita d’altres municipis del pla, 100.000 euros més que l’any passat.

Talarn va destacar que una de les claus de com de bé avança la campanya és “que aquest any hem pogut treballar amb temps i planificació”. Va afegir que el Nastasi, amb una capacitat per a entre quaranta i seixanta persones, “acollirà tots els casos que convingui aïllar dels municipis que estiguin en campanya, cosa que reforça la capitalitat de Lleida”.

El centre estarà gestionat per la Creu Roja i se suma a la granja-escola de La Manreana i a l’alberg de Bellpuig com a equipaments per aïllar persones en quarantena o encomanades per Covid a la província.

Sobre aquests últim dos espais, tant Pifarré com Talarn van detallar que en el primer, que acull contagiats que no poden aïllar-se, no hi ha ningú, mentre que al de Bellpuig, que allotja contagiats lleus, aïllats o asimptomàtics, hi ha cinc persones.

Els treballadors de la fruita que ja estan vacunats superen els 4.000

La vacunació segueix a tot ritme en tots els sectors i un que especialment preocupa a Lleida és el dels treballadors de la fruita. Les primeres dosis per vacunar els empleats d’aquest sector, que afronta aquests mesos la càrrega de treball més gran de l’any, van arribar el passat 20 de maig i fins ahir el nombre total de vacunacions a la regió sanitària de Lleida era de 4.100.

Val a recordar que als treballadors de la fruita se’ls proporciona bàsicament la vacuna Janssen, l’única de les que hi ha actualment que és d’una sola dosi. Malgrat les bones xifres, el nombre de treballadors de la fruita sense immunitzar encara és alt, ja que al llarg de la campanya es preveu la contractació d’almenys 22.000 temporers.

A banda de les vacunes, els ajuntaments del Baix Segre han invertit 700.000 euros per millorar i modernitzar els serveis d’atenció per a temporers, ja sigui per oferir-los allotjament com per tractar-los en cas d’encomanar-se.

D’altra banda, Salut també va informar que a la regió sanitària del pla s’ha vacunat 140 persones sense llar, un altre dels col· lectius més vulnerables, que s’immunitza també amb Janssen. 

tracking