SEGRE

El Ple de l'Estat de la Ciutat de Lleida, sense consensos

Pueyo torna a estendre la mà a l'oposició i aquesta critica la gestió dels dos primers anys de tripartit a la Paeria

Un moment del ple de l'estat de la ciutat de Lleida, celebrat aquest divendres.

El Ple de l'Estat de la Ciutat de Lleida, sense consensosMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple de l'Estat de la Ciutat de Lleida ha acabat sense consensos entre govern i oposició. L'alcalde Miquel Pueyo ha recordat l"herència" socialista i ha posat en valor les polítiques desplegades pel govern municipal per donar resposta a la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia i per a la recuperació de la ciutat. En aquest sentit, Pueyo ha tornat a estendre la mà a l'oposició per cercar consensos per encarar la postpandèmia. PSC, Cs i PP han carregat contra la gestió del govern d'ERC, JxCat i Comú i l'ha acusat de "no tenir model ni projecte de ciutat". El d'aquest divendres ha estat el primer ple que l'Ajuntament de Lleida celebra de forma totalment presencial per primer cop des de l'inici de la pandèmia de la covid-19.

L'alcalde de Lleida ha remarcat que el govern ha hagut de fer front a la crisi social i econòmica provocada per la covid-19 amb totes les dificultats que això ha comportat però, a més, "ha hagut de gestionar "una herència molt dura" i que "ha limitat extraordinàriament la capacitat d'inversió i per donar resposta a les necessitats del ciutadans". Pueyo ha indicat que el deute de la Paeria el juny del 2019 era del 107% del pressupost, mentre que a principis del 2021 era del 95,83% i ha dit que "amb el pla de sanejament serà del 75% abans de cinc anys". Pueyo també ha refermat el compromís amb la transparència amb iniciatives com ara la posada en marxa de la bústia ètica.

Miquel Pueyo ha tornat a estendre la mà a l'oposició per cercar consensos, deixant interessos partidistes al marge, per avançar cap a la recuperació econòmica de la ciutat i donar resposta a les necessitats del conjunt de la ciutadania de Lleida en l'etapa postpandèmia. Durant el Ple de l'Estat de la Ciutat, l'alcalde ha posat en valor les polítiques desplegades pel govern en aquests dos primers anys de mandat i, sobretot, per encarar la recuperació de la ciutat, amb ajuts i mesures destinades als sectors més afectats. Així mateix, ha destacat l'aprovació del Pla local de civisme, del primer pla LGTBIQ+ o de l'Ordenança de l'Horta i ha ressaltat que s'ha reforçat el dispositiu d'atenció a temporers, amb pisos de lloguer i el projecte de l'equipament comunitari que hauria d'entrar en servei l'estiu que ve.

El paer en cap també s'ha referit al sistema de tarifació progressiva que s'ha implantat en serveis com ara les escoles bressol o a l'inici dels tràmits per remunicipalitzar la zona blava. Pueyo ha dit que la situació provocada pels abusos denunciats a l'Aula de Teatre ha estat "un dels moments més difícils" del mandat i ha ressaltat les actuacions empreses per evitar que puguin repetir-se fets com aquells.

L'alcalde de Lleida també ha assenyalat que les obres del nou Museu Morera continuen dins el ritme previst i l'aposta per convertir el Mercat del Pla en un Hub per impulsar la innovació digital. Així mateix, ha destacat les actuacions que s'estan duent a terme perquè la ciutat pugui disposar de nou sòl industrial amb diferents projectes públics i privats que s'estan impulsant. D'altra banda, el paer en cap ha remarcat que el porta aporta ha permès incrementar a més del 70% l'índex de reciclatge als barris on s'aplica, així com la plantació de més de 2.000 arbres en aquests dos anys.

El PSC diu que el govern municipal "no té propostes ni model de ciutat"

El grup del PSC ha acusat el govern de "no tenir propostes ni model de ciutat", de "perdre el pols de la realitat" i la manca d'inversió. Segons el cap de l'Oposició, Fèlix Larrosa, amb la pandèmia, "el govern s'ha encongit quan calia reinventar-se"". Larrosa ha dit que "presumeixen de cara a la galeria amb el seu aparell de propaganda -les xarxes socials- perquè no poden mirar als ulls a la ciutadania". També ha remarcat que, des de començament de mandat, acumulen "tres crisis de govern".

El líder socialista ha rebutjat el "tancament" de GlobaLleida, un ens que, segons ha dit, contribueix a la captació d'inversions i a evitar la marxa de més empreses a la Franja. Larrosa ha lamentat que el govern vulgui tirar endavant projectes "sense escoltar la ciutadania" com ara l'alberg de Pardinyes, i ha afirmat que el projecte de la nova estació d'autobusos suposa "un escàndol social" ja que suposa "l'operació especulativa més gran de la història de la ciutat, regalant 40 milions d'euros a una família". Així mateix, ha critica les "traves" al projecte comercial de Torre Salses

Cs dona un "suspens clar" a la gestió del govern

El grup de Ciutadans ha donat un "suspens clar" a la gestió del govern municipal i ha dit que "no té projecte de ciutat". La portaveu Ángeles Ribes l'ha acusat de ser "campions en la pujada d'impostos" i també recordat "encariment i externalització de serveis públics". Cs ha lamentat la "manca d'ajudes" a empreses i als sectors més afectats per la pandèmia i la marxa d'empreses a la Franja. I també ha denunciat el "desmantellament" de GlobaLleida. A la vegada Ribes, ha dit que el govern "ha intentar torpedinar amb totes les mentides possibles" el projecte comercial de Torre Salses. També ha acusat el tripartit d'ocultar la situació real de l'EMU i ha criticat la "imposició" de projectes com ara el de l'alberg de Pardinyes.

El PP afirma que "la decadència" de Lleida s'ha accentuat" en l'actual mandat

El PP ha acusat del govern de "no tenir lideratge ni projecte de ciutat" i ha denunciat que els lleidatans estan pagant "més impostos que mai" El portaveu del grup popular, Xavier Palau, ha dit que en aquests dos anys de mandat "la decadència de Lleida s'ha accentuat més que mai", amb una ciutat "deixada, bruta, insegura i incívica". Palau ha posat de relleu la manca d'inversió i de captació de talent i, en aquest sentit, ha criticat que empreses estiguin marxant a la Franja. Els populars ha expressat l'aposta per una "Lleida líder, reforçada i amb veu pròpia" i han estès la mà al govern per a un pacte de ciutat per recuperar el Centre Històric.

El Comú expressa el compromís del govern d'aturar el projecte comercial de Torre Salses

El Comú de Lleida ha expressat el compromís del govern "d'aturar" el projecte comercial de Torre-Salses ja que representa "un model depredador i caduc" i ha refermat l'aposta pel petit i mitjà comerç i per desenvolupament del Pla de l'Estació, segons ha dit el tinent d'alcalde Sergi Talomonte. Des es del Comú han destacat els avenços cap a una Paeria "més transparent o oberta" amb mesures com ara la Bústia Ètica, el Codi Ètic o el Consell de Ciutat, i cap a una ciutat "més verda i saludable". Talamonte ha expressat la voluntat d'estendre la recollida de residus porta a porta a tots els barris de la ciutat durant el que resta de mandat. També ha remarcat les actuacions del govern polítiques d'habitatge i el refinançament del deute de l'EMU.

JxCat diu que el pacte de govern suposa un "precedent" per desplegar polítiques per a la ciutat

El portaveu de JxCat, Paco Cerdà, ha dit que en les municipals del 2019 "els lleidatans van votar canvi" i ha ressaltat que el pacte entre ERC, JxCat i el Comú esdevé un "precedent" a l'hora de desplegar polítiques "per a l'interès de la ciutat". Cerdà s'ha referit a l'inici de la tramitació del polígon de Torre Blanca-Quatre Pilans, un projecte industrial que, sumat a altres que estan en marxa, ha de permetre atreure inversions i que empreses marxin a altres llocs. També ha destacat l'aposta per l'Horta amb la nova ordenança, el projecte de la nova estació d'autobusos com a primer pas per desencallar el Pla de l'Estació o la tasca duta a terme per l'IMO, especialment durant la pandèmia. El portaveu de JxCat ha indicat que es treballa en un nou Pla de mobilitat urbana.

González diu no haver comès "cap irregularitat" i es considera un "cap de turc"

Durant la seva intervenció, el regidor no adscrit, Sergio González, ha aprofitat el seu torn per defensar la seva gestió i ha assenyalat que durant l'etapa que va estar al capdavant de la regidoria d'Esports ha intentat donar resposta a les demandes de les entitats i clubs esportius de la ciutat. González ha lamentat que fos destituït com a regidor d'Esports i que se l'expulsés del grup de JxCat "sense haver comès cap irregularitat comptable o que es pugui considerar delictiva". Ha dit sentir-se un "cap de turc" i ha afirmat que "es volia demostrar un càstig exemplar" i que ell "era un objectiu fàcil". "No he firmat cap conveni, ni aprovat cap pressupost ni he prevaricat", ha sentenciat.

Aval a la participació de Postius als plens tot i estar de baixa mèdica

En començar la sessió, l'alcalde ha exposat que l'informe encarregat al vicesecretari municipal avala que el primer tinent d'alcalde Toni Postius puguin participar i votar en els plens, tot i trobar-se en situació de baixa mèdica. Cal recordar que l'alcalde Miquel Pueyo assumeix des del 14 de maig les competències i funcions de Postius a la regidoria d'Urbanisme.

Primer ple totalment presencial des de l'inici de la pandèmia

El Ple l'Estat de la Ciutat ha estat la primera sessió plenària que l'Ajuntament de Lleida celebra de forma totalment presencial des de l'inici de la pandèmia, amb la presència des diferents regidors al saló de sessions, guardant les distàncies de seguretat entre uns i altres. Amb el primer confinament, els plens de la Paeria es van celebrar en format telemàtica i, posteriorment, van passar a fer-se de forma híbrida, amb l'alcalde i els portaveus dels grups al saló de sessions, mentre que la resta de regidors hi participaven telemàticament des dels seus despatxos o des de casa. El ple ha començat guardant un minut de silenci per "l'assassinat brutal i inqualificable" de la nena que ha aparegut morta a mar a Tenerife, mentre continua la cerca de la seva germana.

tracking