SEGRE

PANDÈMIA RESTRICCIONS

El TC podria anul·lar 7.000 multes a lleidatans per l'estat d'alarma

Si prospera la redacció d'una sentència que afirma que s'hauria d'haver decretat l'estat d'excepció || Són les sancions del març al juny de l'any passat

Imatge d’arxiu d’un control de Mossos a l’Ll-11.

Imatge d’arxiu d’un control de Mossos a l’Ll-11.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les multes posades durant el primer estat d’alarma entre març i juny de l’any passat, que són unes 7.000 a les comarques de Lleida, poden acabar sent anul·lades. Aquest és l’escenari que pot provocar la sentència que preparen els magistrats del Tribunal Constitucional, que serà debatuda en el ple de dilluns vinent. El document, que prepara el magistrat Pedro González Trevijano, considera que amb el confinament es va produir una suspensió de drets fonamentals, i no una mera limitació, i que per a això hauria estat necessari haver declarat l’estat d’excepció.

La sentència es produeix arran d’un recurs contra el reial decret sobre l’estat d’alarma. En cas de prosperar, les sancions interposades, tant per la via penal com administrativa, quedaran anul·lades automàticament per efecte de la retroactivitat de la norma, segons va avançar ahir El País.

La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va sortir ahir en defensa de les decisions preses pel Govern estatal

Tot sembla indicar que s’estimarà que l’article 7 del decret –que prohibia la lliure circulació de les persones tret d’excepcions– és inconstitucional perquè l’esmentada suspensió de drets va haver d’acordar-la el Congrés dels Diputats, que és el que es preveu per declarar l’estat d’excepció, i no el Govern, que és el previst per a l’estat d’alarma. A tot Espanya, durant el primer estat d’alarma, hi va haver més d’un milió de multes. A Catalunya van ser unes 130.000 sancions, de les quals unes 7.000 van ser a Lleida. La vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, va dir ahir que “som un govern que en hores va haver de sortir a resoldre una situació tremenda de manera rigorosa amb un objectiu, que era la més important: protegir del contagi i la mort com més compatriotes millor”.

El lletrat lleidatà Xavier Prats, de Prats Advocats, va dir ahir que “van fer coses de pressa sense valorar les conseqüències jurídiques i legals”, i es va demanar qui compensarà els afectats si les sancions s’anul·len.

Mossos i urbans han imposat 23.461 sancions a Lleida ? Els Mossos d’Esquadra i les policies locals van imposar un total de 23.461 multes per saltar-se les restriccions decretades des que es va iniciar el primer estat d’alarma, el 14 de març del 2020, fins al 8 de maig del 2021, quan va finalitzar l’últim, com va avançar SEGRE. Això suposa una mitjana de 56 infraccions diàries a Lleida.

A Catalunya han estat 445.445 expedients, per la qual cosa els de les regions policials de Ponent i el Pirineu Occidental representen el 5,2% del total. El mes d’abril del 2020 va ser el que va acumular un volum de propostes de sanció més gran a la província, amb una mitjana de cinc cada hora.

Concretament, es van superar les 3.600 multes. Per tipologia, dos de cada tres multes, concretament el 68,1%, van ser per incomplir les restriccions de mobilitat.

tracking