SEGRE

SUCCESSOS VIOLÈNCIA MASCLISTA

La violència vicària a Lleida: en vuit anys 153 maltractaments i 45 segrestos de nens

Mobilització ahir a la capital del Segrià per denunciar la violència vicària després dels assassinats de les nenes Anna i Olivia a Tenerife. En els últims 8 anys s'han denunciat 153 casos de menors maltractats i 45 casos de segrestos de nens a les comarques lleidatanes. En tots aquests casos el mòbil ha pogut ser causar un dany indirecte a la mare.

Concentració ahir convocada per Dones Lleida per condemnar la violència masclista a la plaça Paeria.

Concentració ahir convocada per Dones Lleida per condemnar la violència masclista a la plaça Paeria.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El telèfon d’atenció de l’Institut Català de les Dones (900 900 120) ha atès un total de 153 lleidatanes que han demanat ajuda al patir violència per part de les seues parelles o exparelles, agressions de les quals també han estat víctimes els seus fills, la immensa majoria menors d’edat.

Són les dades recollides per l’ICD en els darrers vuit anys, mentre que el 2020 les trucades ateses es van disparar a la província de Lleida, al superar les 500, de les quals en 29 s’informava que el maltractament també s’adreçava cap als fills. És el que es diu violència vicària, quan el maltractador vol fer mal a la seua parella o exparella a través dels fills. Una terrible realitat que ha saltat a l’actualitat amb l’assassinat de les petites Olivia i Anna en mans del seu pare a Tenerife.

D’aquesta forma, en els últims 8 anys també s’han registrat un total de 45 denúncies per sostracció de menors a les comarques lleidatanes, moltes per conflictes en la custòdia. Només el 2019, l’última dada disponible, la província de Lleida va registrar onze denúncies per segrest de menors per part d’un dels progenitors.

Entre aquests val a recordar el cas d’una nena de Vielha la mare de la qual es va arribar a tancar durant dies al consolat de l’Uruguai a Barcelona per evitar entregar-l’hi al pare, al qual havia denunciat per presumptes abusos que havien quedat arxivats.

Malgrat l’aturada causada per la pandèmia de la Covid-19, deguda principalment als mesos de confinament i a les restriccions de mobilitat, les denúncies per violència masclista han tornat a augmentar a les comarques de Ponent. Segons les últimes dades publicades ahir pel Consell General del Poder Judicial, els jutjats lleidatans van rebre un total de 374 denúncies en el primer trimestre de l’any, la qual cosa representa un augment del 8 per cent, mentre que al conjunt de l’Estat la xifra s’ha mantingut a la baixa.

Les dades del Poder Judicial assenyalen que entre els mesos de gener i març, un menor d’edat de les comarques lleidatanes va haver de rebre protecció per ser víctima (o estar en risc de poder ser-ho) de la violència del presumpte maltractador de la seua mare. L’any passat van ser cinc els menors amb protecció judicial.

“El que havia de protegir les filles ha volgut enterrar la mare en vida”

Un centenar de persones es va concentrar ahir a la plaça Paeria en una convocatòria organitzada per Dones Lleida per condemnar els últims casos de violència masclista així com l’assassinat de les petites Olivia i Anna en mans del seu pare a Tenerife. L’entitat va denunciar que “és una guerra contra les dones” i que “el terror del masclisme ha tornat a actuar”, per la qual cosa va exigir més recursos i mesures per part de totes les administracions, a l’assenyalar que els que hi ha són “insuficients”, entre els quals la creació d’un espai d’acollida urgent per a les dones en situació de violència masclista a Lleida. Per la seua part, l’advocada Estela Torres, de la comissió en defensa dels Drets Humans del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, va llegir un manifest en el qual va mostrar “el dolor i la commoció que patim després d’un nou crim masclista” i davant la situació que “el que ha de protegir els seus fills els fa mal per enterrar la seua mare en vida, una dona que va nàixer lliure”. Al manifest també es va recordar que des del 2003 un total de 1.096 dones han estat assassinades per part de les seues parelles o exparelles. “Eren mares, filles, germanes i famílies destrossades”, va assenyalar, i va recordar Rocío Caíz, la jove de 17 anys de Sevilla la parella de la qual ha confessat que la va matar i esquarterar. “Queda molt per fer, però no deixarem d’alçar la veu. No esteu soles”, va concloure.

tracking