SEGRE

ESNOTICIA

Adeu a la mascareta al carrer el dia 26 al cap de més d'un any sent obligatòria

Sánchez ho anuncia per sorpresa, sense concretar les condicions per relaxar-ne l’ús

Veïns de Lleida fent el posat de treure’s la mascareta al banc del ‘si no fos’ de la Paeria.

Veïns de Lleida fent el posat de treure’s la mascareta al banc del ‘si no fos’ de la Paeria.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A partir del 26 de juny ja no serà obligatori portar mascareta a l’exterior després de més d’un any. El president del Govern central, Pedro Sánchez, va anunciar ahir per sorpresa aquesta mesura, que els metges avalen, perquè tot just hi ha contagis a l’aire lliure. El Consell de Ministres aprovarà dijous les noves condicions d’ús de la mascareta.

L’obligatorietat de portar mascareta a l’aire lliure, imposada fa més d’un any, ja té data de caducitat: serà just d’aquí a una setmana. “Aquest serà l’últim cap de setmana amb mascaretes als exteriors perquè el pròxim 26 de juny ja no les durem en espais lliures”, va anunciar ahir per sorpresa el president del Govern central, Pedro Sánchez, a la clausura de la reunió del Cercle d’Economia que se celebra a Barcelona.

Anar amb mascareta per la via pública era obligatori des del 21 de maig del 2020, quan el Govern central va aprovar aquesta mesura si no hi havia una distància mínima de dos metres amb altres persones. Després, la Generalitat va anar més enllà i des del 9 de juliol és obligatòria encara que hi hagués aquesta distància. La derogació d’aquesta norma arriba quan el 30% de la població té la pauta completa de la vacuna contra la Covid i gairebéla meitat, una dosi. Precisament, Pedro Sánchez va rebre ahir la primera dosi.

Sánchez no va concretar les condicions de relaxació de l’ús de la mascareta, que es fixaran en un decret llei que s’aprovarà en un Consell de Ministres extraordinari dijous. Això no obstant, tot apunta que no serà obligatori utilitzar-la quan hi hagi una distància mínima d’1,5 metres amb altres persones, tret que siguin del mateix grup de convivència. Quan hi hagi aglomeracions, la mascareta seguiria sent obligatòria.

“Els nostres carrers i rostres començaran a recuperar en els propers dies l’aspecte normal”, va emfatitzar Sánchez. Països com França i Andorra ja han aplicat la mesura aquesta setmana. Actualment, la normativa només permet prescindir de la mascareta en algunes situacions, com practicant esport a l’aire lliure, i mentre es menja o es beu en bars o restaurants. Incomplir l’obligació d’utilitzar-la pot comportar una multa de 100 euros. A Lleida ciutat, la Policia Local ha imposat un total de 589 sancions.

La Generalitat lamenta que Sanitat no ho comuniqués a les comunitats a les reunions d’aquesta setmana

Per la seua banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va lamentar que l’anunci de la mesura no es va comunicar abans a les reunions que van mantenir en els últims dies el ministeri de Sanitat i les comunitats. Cabezas va recordar que havien insistit a abordar el tema i que la posició de Catalunya és que les mascaretes deixin de ser obligatòries a l’aire lliure, amb bombolla i amb distàncies.

Altres governs com els del País Basc, Andalusia i Castella i Lleó també van retreure a Pedro Sánchez que fes aquest anunci sense haver-ho acordat prèviament i van destacar que s’hauria pogut fer per consens.

Èxit de l'assaig a Sitges

En un altre ordre, l’assaig en diversos pubs que es va fer a Sitges fa unes setmanes ha finalitzat sense la detecció de positius entre els clients. Els participants van poder ballar amb la mascareta, però sense distància.

Els metges veuen la mesura “lògica”, perquè tot just hi ha contagis

El metge i vocal a Lleida de la Societat Catalana de Medicina Familiar Eugeni Paredes va valorar l’aixecament de l’obligatorietat de la mascareta a l’aire lliure com a “lògic”. “Fins ara, la majoria de brots han estat en espais tancats i amb una certa aglomeració de persones, i no s’ha demostrat que hi hagi hagut contagis entre persones que feien esport a l’aire lliure.” Tanmateix, Paredes va alertar que “en espais a l’aire lliure amb molta gent, com una festa major, serà més complicat eliminar-la”.

Segons l’epidemiòleg Antoni Trilla, el risc de contagiar-se de la Covid a l’exterior és insignificant, ja que representa el 10 per cent dels contagis.

Des d’altres col·lectius com el d’Infermeria i de Medicina, també es van mostrar a favor d’aquesta mesura, però van demanar portar la mascareta en espais tancats i quan no hi hagi distàncies.

Reorganització dels CAP a l’estiu sense contractar

El departament de Salut mantindrà més del 90 per cent dels recursos estructurals del sistema sanitari aquest estiu i destinarà 7,87 milions d’euros a reforçar la campanya. Els equips es reorganitzaran i la dotació anirà destinada a pagar les hores extres o ampliar contractes, ja que no hi ha professionals per contractar. Salut ha llançat la campanya “La calor fa estiu”, en la qual anima la població a gaudir de l’estiu, també per salut emocional, i alhora, protegir-se de la calor i del coronavirus.

Veïns de Lleida fent el posat de treure’s la mascareta al banc del ‘si no fos’ de la Paeria.

Veïns de Lleida fent el posat de treure’s la mascareta al banc del ‘si no fos’ de la Paeria.GERARD HOYAS

tracking