SEGRE

Medi ambient residus

Balàfia, Pardinyes i ara, Cappont

Serà el pròxim barri de Lleida on la Paeria implantarà la recollida porta a porta, una vegada completi el desplegament en els que només l’apliquen de forma parcial || El seguiran la Bordeta i la Mariola, i es preveuen ampliacions cada mig any per estendre-la a tota la ciutat el 2023

Bosses d'escombraries a l'avinguda Corregidor Escofet, a Pardinyes

Balàfia, Pardinyes i ara, Cappont

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa tres anys que el sistema de recollida porta a porta va aterrar a Lleida ciutat, concretament als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada, i des de fa tres mesos s’hi han sumat part de Balàfia i Pardinyes. Fins ara només s’ha implementat a tot just quatre barris, però l’objectiu de l’ajuntament és que el 2023 totes les escombraries de la ciutat es recullin a domicili. Així ho va assegurar el tinent d’alcalde de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, que va detallar que l’objectiu és “iniciar el porta a porta a un ritme de barri nou cada sis o vuit mesos a partir d’ara”.

L’edil va detallar que “els següents que tindran el porta a porta seran l’altra meitat de Balàfia i Pardinyes; després, Cappont; i posteriorment, la Bordeta i Mariola per aquest ordre, i així de forma gradual fins que funcioni a tota la ciutat”. Per a Talamonte, seguir aquest calendari “és necessari si volem complir els acords de la UE de reciclar-ne més del 60 per cent dels nostres residus el 2030”.

Talamonte assegura que el reciclatge ha passat “del 25 o 30% al 69 o 72% on es recull porta a porta”

Malgrat que la Paeria ja té calendari, Talamonte admet que “de vegades és difícil adaptar-se als canvis”. Tanmateix, va recalcar que “en aquest cas són necessaris i en veurem els efectes positius més endavant”. Va apuntar que “som la primera gran ciutat de Catalunya que ha implementat amb èxit aquest sistema, som un referent i hem de seguir sent-ho”. En aquest sentit, va detallar que a les zones de Pardinyes i Balàfia amb porta a porta “es recicla més, és un fet irrefutable i hi és, agradi més o menys”.

Abans de la recollida a domicili, va explicar que “la mitjana de reciclatge en aquests dos barris era similar a la del conjunt de la ciutat, sobre un 25 o un 30 per cent”. Amb aquest nou sistema, va apuntar que els percentatges han crescut “entre un 69 i un 72 per cent, és un èxit”.

Tanmateix, tot sistema, per bo que sigui, té detractors i carències. Talamonte n’és conscient. “A Pardinyes i Balàfia estem en fase de proves i està clar que ens hi hem d’adaptar i millorar el que puguem”.

En aquesta línia, una petició gairebé unànime dels veïns usuaris del porta a porta és que s’augmentin els dies de recollida, especialment de la fracció de plàstics i envasos. És una cosa que per ara Talamonte rebutja.  “Amb l’actual contracte amb l’empresa de recollida d’escombraries no podem fer-ho i, d’altra banda, el que no volem fer és promoure la compra i el consum de productes plastificats. Han d’anar desapareixent i la ciutadania n’ha de ser conscient”, va recalcar.

Per la seua banda, el tinent d’alcalde va avançar que de cara a les pròximes setmanes “enviarem cartes als veïns de Pardinyes i Balàfia, ja sigui per felicitar-los per reciclar bé, o bé per preguntar-los si tenen algun problema amb el sistema i instar-los a reciclar més”.

Sol·liciten més dies de recollida i que hi hagi incentius

La Federació d’Associacions de Veïns i les associacions de Balàfia i Pardinyes han mostrat suport a la recollida porta a porta, però admeten que “hi ha molt a millorar”. Segons va assenyalar el president de la FAV i de Balàfia, Toni Baró, “haurien d’ampliar la freqüència de la recollida de plàstics i envasos, és un bon sistema, però s’ha de millorar dia a dia”. D’altra banda, Baró advoca perquè “es premiï els veïns que reciclen correctament i, als que no, se’ls imposi un recàrrec al rebut de les escombraries”.

tracking