SEGRE

ESNOTICIA

Els lleidatans només han pagat 95.000 € en multes per la Covid, el 2,6% del total

Quan es tramitin totes, si no ho impedeix el TC, hauran abonat mig milió

Imatge d’un control de mobilitat dels Mossos d’Esquadra l’abril passat a Alcoletge.

Imatge d’un control de mobilitat dels Mossos d’Esquadra l’abril passat a Alcoletge.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un any i mig després de l'inici de la pandèmia, els lleidatans només han pagat 95.000 euros en multes per incomplir les restriccions sanitàries, la qual cosa representa el 2,6% del total de les més de 23.400 sancions imposades pels Mossos d'Esquadra i les policies locals a la província. En cas de tramitar-se totes, la xifra total superarà el mig milió d'euros.

Un any i mig després de l’inici de la pandèmia per la Covid-19, els lleidatans només han pagat 95.000 euros en multes per incomplir les restriccions sanitàries, la qual cosa representa el 2,6% del total de les sancions imposades. Així es recull en les dades proporcionades pel departament de Salut a aquest diari a través d’una consulta de Transparència.

Fins al 28 de maig d’aquest any, la conselleria ha tramitat 2.688 expedients amb carta de pagament a infractors a les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. D’aquests, només se n’han pagat 610, amb un import total de 95.235 euros, mentre que estan pendents de cobrament 2.058 expedients, amb un import que suma 431.634 euros.

Quan es tramitin totes les sancions, si no ho impedeix el Tribunal Constitucional (vegeu el desglossament), els lleidatans hauran abonat més de mig milió d’euros..

No portar la mascareta és la infracció que acumula més sancions ja pagades a les comarques lleidatanes, amb 271 expedients i un total de 16.580 euros. En aquest cas, n’hi ha 908 que encara estan pendents de pagament i que suposen 57.380 euros. La segueixen les sancions per celebració de reunions incomplint les limitacions, amb 117 multes pagades (9.480 euros) i 140 de pendents (15.300 euros), així com el consum d’alcohol a la via pública, amb 56 multes abonades (17.100 euros) i 116 que encara no s’han cobrat (40.860 euros).

Salut espera cobrar 2.058 dels 2.668 expedients sancionadors amb carta de pagament a Lleida

Salut ja ha cobrat 46 multes per incomplir l’ordre de confinament per una xifra de 8.280 euros mentre n’hi ha 253 de pendents (45.900 euros), així com 33 per no respectar el toc de queda (6.120 euros) i 301 de pendents (55.860 euros). Val a destacar que s’han tramitat 283 expedients per incomplir més d’una sanció, amb un import de 171.971 euros, dels quals només s’han cobrat 22.282 euros.

A l’espera de si el TC anul·la les sancions del primer estat d’alarma

Les multes posades durant el primer estat d’alarma entre els mesos de març i juny de l’any passat, que són unes 7.000 a les comarques de Lleida, poden acabar sent anul·lades. Aquest és l’escenari que pot provocar la sentència que preparen els magistrats del Tribunal Constitucional, que es preveu que es publiqui demà.

El document, que prepara el magistrat Pedro González Trevijano, considera que amb el confinament es va produir una suspensió de drets fonamentals, i no una mera limitació, i que per a això hauria estat necessari haver declarat l’estat d’excepció.

La sentència es produeix arran d’un recurs contra el reial decret sobre l’estat d’alarma. En cas que prosperi, les sancions imposades, tant per la via penal com administrativa, quedaran anul·lades automàticament per efecte de la retroactivitat de la norma. Algunes fonts apunten que aquesta anul·lació només serà en aquelles sancions que encara no han estat tancades, encara que queda per veure què passarà amb aquelles que ja han estat abonades. Tot sembla indicar que s’estimarà que l’article 7 del decret –que prohibia la lliure circulació de les persones tret d’excepcions– és inconstitucional perquè aquesta suspensió de drets va haver d’acordar-la el Congrés dels Diputats, que és el que es preveu per declarar l’estat d’excepció, i no el Govern, que és el que es preveu per a l’estat d’alarma. A tot Espanya, durant el primer estat d’alarma es van imposar més d’un milió de multes. A Catalunya van ser unes 130.000 sancions, de les quals 7.000 a la província de Lleida. Mentre s’espera la decisió del Constitucional, des del sector judicial ja s’alerta d’un possible col·lapse als jutjats del contenciós per una allau de reclamacions contra les sancions imputades per infringir les restriccions. 

tracking