SEGRE

Desmantellen una organització dedicada al tràfic de cocaïna, haixix i marihuana distribuïda en llanxes i camions

La investigació va començar el 2019 quan es va detectar un magatzem a Lleida

Un agent dels Mossos i un de l'Agència Tributària davant d'una plantació de marihuana

Desmantellen una organització dedicada al tràfic de cocaïna, haixix i marihuana distribuïda en llanxes i camionsMossos i Agència Tributària.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra i la Unitat de Vigilància Duanera de Catalunya i Andalusia de l'Agència Tributària van detenir el 16 de juny passat sis homes i cinc dones, de nacionalitats espanyola i albanesa i d'edats compreses entre els 32 i 57 anys, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, tràfic de drogues i contraban.

L'organització criminal es dedicava a comercialitzar substàncies estupefaents –haixix, cocaïna i marihuana- des de Portugal i Andalusia fins a França i altres països de la Unió Europea, ja fos per carretera amb camions o pel mar amb les llanxes. Durant la investigació conjunta, coordinada per l'Europol, es van localitzar diversos carregaments.

La investigació va començar a finals del 2019 quan es va detectar un magatzem a la ciutat de Lleida que contenia tot tipus de material i utensilis que s'utilitzen per cultivar marihuana. A partir d'aquí els agents van iniciar una investigació que va permetre identificar diverses persones que estarien relacionades. Setmanes més tard a França es va detectar un camió relacionat amb els investigats i al conductor se li van intervenir uns 16.000 euros.

Al mateix conductor i també a França a l’abril de 2020 li van trobar 1.000 quilos d’haixix i 180 kg de marihuana. A partir d’aquests fets, els Mossos d’Esquadra i la Unitat de Vigilància Duanera de Girona van detectar que tenien objectius comuns i van formar un equip conjunt per investiga-ho. Un d’ells es va produir el mes de juliol de l’any passat a l’A-2 a Sidamon quan van localitzar 218 quilos de marihuana ocults als calaixos laterals d’un camió.

A França es van intervenir 748,3 quilos de resina d’haixix i a Osuna (Sevilla) es van comissar 236 quilos d’haixix amagats en una caleta molt sofisticada d’un remolc de camió localitzada gràcies a l’escàner de vigilància duanera. Una altra confiscació molt important va produir-se a Portugal, on es va interceptar un carregament de més de 6 tones d’haixix i on van acabar detinguts i ingressats a presó diversos membres de l’organització.

Lluny de desistir de l’activitat criminal, l’organització va refer-se i va crear noves infraestructures logístiques per continuar amb el transport d’estupefaents.

Identificar l'organització

Els investigadors van identificar tots els membres de l’organització criminal amb els diferents rols que tenien. El líder, d’origen albanès, s’encarregava d’organitzar i coordinar la resta de membres i gestionava els mitjans de transport com podien ser camions, furgonetes o narcollanxes per facilitar el transport d’haixix a diferents països de la Unió Europea. La seva dona s’encarregava de blanquejar els beneficis. Un altre membre posava a disposició la seva empresa de compravenda de palets ubicada a Cornellà de Llobregat per carregar, descarregar i amagar la droga i les llanxes per després fer el transport a nivell nacional o europeu. Altres investigats posaven a disposició de l’organització els camions i remolcs per transportar la droga i les embarcacions. I altres integrants s’encarregaven de fer el transport o fer de pilots pels transportistes.

Un altre dels membres disposava d’un local a Lleida on es guardaven eines per al cultiu de marihuana i gestionava plantacions a Montoliu de Lleida, Raïmat, Bassa Nova, Castelló de Farfanya i Vilanova de Bellpuig. El dia 16 de juny els investigadors van fer entrades i escorcolls a domicilis i locals dels investigats ubicats a Lleida, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, Cornellà de Llobregat i Sant Joan Despí.

Durant el dispositiu els agents van detenir onze persones i van comissar sis vehicles de gamma alta. Així mateix, durant tota la investigació es van intervenir: 1.748 quilos d’haixix i 135 quilos de marihuana a França, 218 quilos de marihuana a Lleida, 236 quilos d’haixix a Osuna (Sevilla) i 6.5 tones d’haixix a Portugal. Quatre de les detencions van quedar sense efecte pendents que les citi el jutjat, mentre que la resta van passar a disposició judicial i actualment es troben ingressats preventivament a la presó de Lleida quatre persones, mentre que a Portugal continuen ingressats a presó nou membres de l’organització. A França hi ha una altra persona complint condemna a presó.

tracking