SEGRE

SUCCESSOS TRIBUNALS

Ratifiquen 14 anys de presó per a l'exlíder de Vox per abusos sexuals

El TSCJ confirma que José Antonio Ortiz Cambray oferia diners a discapacitats a canvi de les relacions || Obre accions civils per a un tercer perjudicat

L’exlíder de Vox a Lleida José Antonio Ortiz en una compareixença al ser arrestat el març del 2019.

L’exlíder de Vox a Lleida José Antonio Ortiz en una compareixença al ser arrestat el març del 2019.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat la pena imposada a l’exlíder de Vox a Lleida José Antonio Ortiz Cambray, condemnat a 14 anys i 3 mesos de presó el desembre passat per l’Audiència Provincial, al considerar provat que va abusar sexualment de dos homes amb discapacitat intel·lectual i que ho va intentar amb un tercer a canvi de petites quantitats de diners. La sentència atorga plena credibilitat al testimoni de les víctimes, com ja va fer l’Audiència de Lleida, i rebutja els recursos plantejats per la defensa. Ortiz Cambray continua en llibertat, ja que la sentència encara no és ferma i la defensa prepara el recurs davant del Suprem.

En la seua sentència, el TSJC assenyala que el condemnat sabia que les víctimes eren persones amb discapacitat i que es va aprofitar d’aquesta vulnerabilitat per aconseguir actes sexuals a canvi de “quantitats irrisòries”. A més, rebutja el plantejament de la defensa que eren les víctimes que assetjaven l’investigat i descarta de ple qualsevol “complot” per posar fi a la seua carrera política.

De fet, constata que el condemnat “manipulava les víctimes oferint-los diners”, la qual cosa demostra, afegeix, no només el testimoni dels perjudicats sinó també els missatges de WhatsApp, que estableixen una “metodologia” per part del condemnat. En la sentència, l’Audiència de Lleida va condemnar Ortiz Cambray a vuit anys de presó per un delicte continuat d’abús sexual a persona amb discapacitat, així com a dos delictes de corrupció de persones amb discapacitat, amb una pena de dos anys i mig cada un, i un any i tres mesos de presó per un delicte de pornografia amb ús de persones amb discapacitat.

Així mateix, tal com va fer l’Audiència, el TSJC lamenta que no pugui incrementar-se la pena en relació a la tercera víctima, amb qui no va arribar a obtenir cap acte sexual, ja que ni la Fiscalia ni l’acusació particular van demanar una pena sobre aquests fets. Per això, obre la via que es puguin presentar accions civils.

D’altra banda, l’exlíder de Vox haurà d’indemnitzar les víctimes amb 15.000 i 5.000 euros, respectivament. El gener passat, l’Audiència va rebutjar l’ingrés a presó d’Ortiz Cambray al considerar que no hi havia risc de fuga.

tracking