SEGRE

POLÍTICA PAERIA

El tripartit ajorna aprovar Torre Salses i els seus promotors amenacen amb accions legals

La junta de govern deixa sobre la taula la reparcel·lació del pla per estudiar l'informe del Comú || Eurofund denuncia indefensió perquè la dilació de 2 anys de l'expedient supera tots els terminis

Compareixença en solitari - Després de la junta de govern local només va comparèixer davant dels mitjans Jordina Freixanet (ERC), amb l’edil republicà Jaume Rutllant, que no va intervenir. Va llegir un comunicat i va fer declaracions com a p ...

Compareixença en solitari - Després de la junta de govern local només va comparèixer davant dels mitjans Jordina Freixanet (ERC), amb l’edil republicà Jaume Rutllant, que no va intervenir. Va llegir un comunicat i va fer declaracions com a p ...AJUNTAMENT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El govern de la Paeria (ERC, JxCat i el Comú) va acordar ahir finalment ajornar l’aprovació definitiva de la modificació de la reparcel·lació del pla parcial SUR 42, que possibilita el parc comercial i de lleure de 55.000 m2 de Torre Salses, per analitzar un informe jurídic aportat pel Comú que qüestiona la legalitat de l’aprovació sense disposar d’una avaluació ambiental. Aquest grup va advertir dilluns que donar llum verda a aquest expedient suposaria incomplir el pacte de govern, ja que van acordar frenar Torre Salses i va demanar el relleu del regidor d’Urbanisme, Toni Postius, provocant una altra greu crisi en el tripartit. Ahir, la tinent d’alcalde Jordina Freixanet (ERC), com a portaveu del govern, va anunciar que van decidir “deixar sobre la taula” l’expedient per estudiar “un informe jurídic per a la revisió d’ofici del pla parcial aprovat el 2018 (pel govern del PSC), que assenyala que hi ha qüestions ambientals no contemplades en l’expedient”. Va dir que els tècnics analitzaran “la possibilitat de revisar d’ofici la modificació del pla parcial i suspendre tot l’expedient fins a disposar d’aquesta revisió”. A més, va indicar que demanaran un informe de valoració a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental i a la comissió d’Urbanisme de la Generalitat. L’informe del Comú està firmat per l’advocada Isabel Barbé Illa.

Eurofund Parc Lleida, l’empresa promotora de Torre Salses, va lamentar “profundament la negativa a tramitar els expedients, que analitzen des de fa més de dos anys” i va amenaçar d’emprendre accions legals. Va remarcar que “cap altre expedient urbanístic no ha estat tant de temps en tramitació en la història recent de Lleida, excedint tots els terminis legals previstos” i va manifestar “la seua total indefensió malgrat que sempre ha complert escrupolosament lleis i normatives i les indicacions dels tècnics municipals i de la Generalitat”.

Va afegir que “per aquesta raó, i també arran de les dures afirmacions de regidors del govern”, estudia emprendre accions legals “davant d’aquesta negativa a tramitar expedients que han passat tots els filtres tècnics i jurídics i per la clara voluntat d’acció d’alguns edils d’incomplir la legalitat vigent”. Va subratllar que “costa d’entendre aquesta nova paralització quan els mateixos funcionaris municipals ja havien validat la correcció dels documents i els havien traslladat a la junta de govern per a la seua aprovació definitiva” i abans d’anar als tribunals espera que hi hagi “una rectificació de la Paeria en el sentit de complir la legalitat vigent”.

El govern guanya temps per intentar resoldre la greu crisi Amb l’ajornament de l’aprovació de l’expedient de Torre Salses, el tripartit guanya temps per intentar resoldre aquesta crisi que ha posat de nou en un compromís el pacte. Jordina Freixanet va assegurar que el pacte “no trontolla”, malgrat que va reconèixer que ja es tracta de l’“enèsim” conflicte intern, i va assegurar que ERC no s’ha plantejat governar en solitari ni expulsar el Comú del govern.

No obstant, va dir que “la hipergesticulació no és la via”. “No apostem per la política que gesticula en excés i apel·lem que les discrepàncies es treballin en els òrgans de coordinació interna”, va assenyalar, instant a la “lleialtat de tots i a continuar el pacte de govern”.

Va remarcar la voluntat del govern d’apostar per “un model comercial compactat en la trama urbana” i va insistir que els tres socis el comparteixen “al cent per cent”..

L’oposició qüestiona la legalitat d’aquesta decisió El cap de l’oposició, el socialista Fèlix Larrosa, va criticar que el tripartit paralitzi un projecte que genera “riquesa i ocupació” i es va mostrar convençut que aquest fre “acabarà davant de Fiscalia”. “S’ha qüestionat el principi de legalitat perquè si un expedient va a la junta vol dir que té tots els informes”, va argumentar.

Va considerar que “avui hem assistit una vegada més al teatre, on un grup del govern discrepa de les iniciatives d’un altre”, va acusar al tripartit de “malmetre la imatge i la confiança de la ciutat” amb les seues desavinences i va anunciar que la setmana que ve iniciarà “una ronda de consultes amb els grups per veure quin full de ruta hi ha perquè aquesta ciutat sigui atractiva per a inversions”. La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, va anunciar que estudia portar el govern al Contenciós Administratiu i va dir que l’informe del Comú “és una dilació indeguda que va en contra de l’obligació de resoldre els procediments per part de qualsevol administració”.

“És indecent com el tripartit està utilitzant tàctiques de filibusterisme administratiu per dilatar un projecte tan necessari com el de Torre Salses”, va subratllar. Xavier Palau, del PP, va considerar que aquesta crisi “demostra que no tenen projecte de ciutat ni lideratge ni unitat”, i creu que “els lleidatans es mereixen un govern que no només estigui preocupat per les seues disputes internes”.

tracking