SEGRE

LLEIDA

Els contagis continuen a la baixa a Lleida mentre que pugen a Barcelona

La província és l'única amb un rebrot inferior a 40 punts, que puja a 100 a nivell català || Un 60% de lleidatans majors de 15 anys ja tenen una dosi de vacuna

Persones fent cua al pavelló Onze de Setembre, un dels centres de vacunació.

Persones fent cua al pavelló Onze de Setembre, un dels centres de vacunació.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa cinc dies que els contagis de Covid a Catalunya creixen, bàsicament entre la població jove de Barcelona que no està vacunada i per l’alta transmissió de la variant delta del virus, però al pla de Lleida i al Pirineu la situació és la contrària, perquè baixen. Segons Salut, els casos han pujat gairebé un 9% en una setmana a tot el territori català, passant dels 3.241 als 3.523, mentre que a la província han baixat un 25%, dels 95 als 71.

Això està provocant que els indicadors a Catalunya hagin augmentat i ahir va tornar a registrar un risc de rebrot alt, de 100 punts (+4), per primera vegada des del 3 de juny, i una velocitat de contagi (Rt) tres centèsimes més alta, amb un 1,16. En canvi, Lleida i el Pirineu són les úniques regions amb un rebrot inferior a 40 punts, situant-se en 37 (-1) al pla i en 29 (-3) a les comarques de muntanya, per la qual cosa, al ser inferior a 30, torna a tenir el risc baix després d’uns dies per sobre.

L’Rt va baixar a 0,91 i 0,94, respectivament. A les altres regions sanitàries, a la de Barcelona ciutat el rebrot era de 150 punts (+4); a la Metropolitana Nord, de 84 (+1); a la Metropolitana Sud, de 133 (+5); a la Catalunya Central, de 75 (+4); al Camp de Tarragona, de 84 (+2), i a les Terres de l’Ebre, de 95 (+29).

Precisament, Salut va notificar ahir 1.001 contagis més a Catalunya, 24 al pla de Lleida i 10 al Pirineu, i tres defuncions. En aquest sentit, Ponent va registrar un mort menys, un fet que Salut sol atribuir a una reorganització de les dades.

Tot i això, malgrat haver-hi més contagis, al ser en gran part entre gent jove (de 32 anys de mitjana), no hi ha un augment dels hospitalitzats. En aquest sentit, ahir hi havia 33 ingressats menys en el conjunt de Catalunya, 443, i quatre menys a les UCI, 139. Pel que fa a Lleida hi havia 16 hospitalitzats (-1) i tres persones continuaven ingressats a l’UCI.

Salut vol vacunar tan ràpid com sigui possible per la variant delta i, a Lleida, el 60,7% de la població major de 15 anys ja té una dosi injectada. De tots els habitants, el percentatge és del 51,5%, mentre que el 35,4% té la pauta completa.

Mascareta sempre a mà malgrat que no sigui obligatòria a l’exterior

Anar amb mascareta a l’aire lliure deixarà de ser obligatori a partir de demà després d’un any atès que ahir ho va aprovar el Consell de Ministres. Això sí, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va recordar que s’haurà de portar obligatòriament en cas que no es pugui mantenir la distància d’un metre i mig amb altres persones, a excepció que siguin de la mateixa unitat de convivència. Incomplir la normativa pot comportar sancions de fins a 100 euros.

Darias, que va assegurar que la suavització de la mesura de protecció serà “progressiva i gradual”, va explicar que a les residències on hi hagi un 80% d’usuaris vacunats també deixa de ser obligatòria, a excepció dels treballadors o els visitants, així com en dependències de professionals essencials (com els bombers que esperen una emergència) si més del 80% estan vacunats. La mascareta sí que s’ha de portar en espais tancats públics i en transports públics.

“La màscara l’hem de portar a sobre, encara que no sempre la portem posada”, va recalcar la ministra. Anar amb mascareta per la via pública era obligatori des del 21 de maig del 2020, si no hi havia una distància de 2 metres, i des del 9 de juliol era sempre obligatòria.

Darias va anunciar que es torna a permetre l’accés del públic als grans recintes esportius

tracking