SEGRE

SUCCESSOS LEGISLACIÓ

Més temps per denunciar abusos a nens i sense visites a maltractadors

En vigor la llei de protecció a la infància, que fixa la prescripció d'aquests delictes a partir dels 35 anys || Els col·legis hauran de tenir un coordinador de benestar

Imatge del 2016, quan Miguel Hurtado va iniciar una campanya contra la prescripció dels abusos.

Imatge del 2016, quan Miguel Hurtado va iniciar una campanya contra la prescripció dels abusos.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les persones d’entre 33 i 50 anys que hagin patit abusos en la infància i que no hagin denunciat podran fer-ho amb l’entrada en vigor ahir del gruix de la llei de Protecció a la Infància i l’Adolescència davant la violència, que augmenta el començament del termini de prescripció d’aquests delictes, que comptarà en el moment que la víctima compleixi 35 anys. Fins ara, el termini començava a córrer quan la víctima en complia 18.

Tenint en compte que la prescripció d’aquests delictes és d’entre 5 i 15 anys depenent de la gravetat, fins a la data, les víctimes d’abusos en la infància tenien com a màxim fins als 33 anys per denunciar.

A partir d’ara podran denunciar fins als 50 anys en el cas de delictes més greus. En la llei també s’introdueix la perspectiva de gènere, una cosa que es reflecteix en algunes mesures com la prohibició de la Síndrome d’Alienació Parental o el reforç del caràcter imperatiu de la suspensió del règim de visites per al pare quan el menor ha presenciat violència masclista.

Tot ciutadà que adverteixi una sospita de violència cap a un menor estarà obligat a denunciar-ho

Altres aspectes que estableix la llei són la incorporació el deure de tots els ciutadans de “comunicar de forma immediata” qualsevol indici de violència sobre menors, també quan l’hagi comès el cònjuge.

A més, s’inclouen l’assetjament escolar i el ciberbullying com a forma de violència contra la infància i es parla de garantir la protecció dels menors a internet i les xarxes socials.

Així, en sis mesos tots els col·legis hauran de tenir un coordinador de benestar i protecció; les entitats d’activitats esportives o de lleure, un delegat de protecció i protocols; i els centres escolars i de tutela hauran de garantir la informació als menors.

Els menors de 14 anys només declararan una vegada en el procés

La normativa fa obligatòria la prova preconstituïda per als menors de catorze anys i les persones amb discapacitat necessitades d’especial protecció. Això implica que només hauran de declarar una vegada, un testimoni que serà gravat durant la fase d’instrucció del procés judicial. Únicament testificaran en el judici amb caràcter excepcional.

Així mateix, s’eliminen els nus integrals, exploracions genitals o altres proves mèdiques per determinar l’edat dels nens migrants que arriben sols a Espanya i es crearan jutjats especialitzats.

tracking