SEGRE

JUSTÍCIA DELICTES SEXUALS

Del 'cas de la minifalda', fa 32 anys, a la llei del 'només sí és sí'

La polèmica sentència de l'Audiència de Lleida va ser el detonant perquè la violació deixés ser un delicte contra l'honor || La nova norma s'espera al juliol

Imatge d’arxiu d’una mobilització contra la violència sexual a la plaça Paeria de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una mobilització contra la violència sexual a la plaça Paeria de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquesta setmana s’han complert 32 anys de la reforma penal mitjançant la qual la violació va deixar de considerar-se un delicte contra l’honor i va passar a ser un delicte contra la llibertat sexual, un pas a favor dels drets legals de les dones que arribava després de diverses sentències escandaloses al llarg del 1989, com la dictada per l’Audiència de Lleida en l’anomenada sentència de la minifalda. Després d’aquella reforma, Igualtat espera que a començaments de juliol arribi finalment a la taula del Consell de Ministres el projecte de llei integral de garantia de la llibertat sexual, la coneguda com llei del només sí és sí, en la qual s’inclou el consentiment exprés en les relacions sexuals i acaba amb la distinció entre abús i violació.

Una norma que va començar a tramitar-se després de les multitudinàries protestes que va provocar la sentència de La Manada..

El canvi legal del 1989 també va arribar en una època de manifestacions massives i davant d’altres lleis també revolucionàries per als drets de les dones com la llei del divorci, el 1981, o la despenalització de l’avortament, el 1985, en cas de risc greu per a la salut física o mental de l’embarassada, violació i malformació al fetus.

L’Audiència de Lleida ha celebrat sis judicis aquest any per delictes sexuals, i quatre ja tenen condemna

Un dels detonants de la reforma del Codi Penal del 1989 va ser la sentència de la minifalda per la qual l’Audiència de Lleida va condemnar un empresari a una multa de 40.000 pessetes (240 euros) per abusos deshonestos a una empleada, però argumentava que la jove de 17 anys “hauria pogut provocar per la seua vestimenta”. La sentència, dictada el febrer del 89 i confirmada pel Suprem l’agost d’aquell any, va donar la volta a Espanya i va aixecar multitud de crítiques. També va provocar seqüeles durant anys a la víctima, segons va explicar ella mateixa en una entrevista a SEGRE.

Tres dècades després, el moviment feminista espera l’arribada al Congrés del projecte de llei de garantia de la llibertat sexual. El febrer passat, un informe no vinculant del CGPJ va qüestionar els eixos de la llei, com la necessitat que hi hagi un consentiment exprés, concloent i inequívoc o l’eliminació del delicte d’abús sexual. Un altre canvi del Consell d’Estat obligarà a canviar la definició del consentiment exprés, però el manté com a eix principal.

x

Els diferents cossos policials han registrat un total de 1.261 denúncies per delictes sexuals a les comarques lleidatanes en l’última dècada, de les quals 240 han estat per casos de violació. Així es desprèn de l’anàlisi del balanç de criminalitat publicat pel ministeri de l’Interior, en el qual detalla els casos coneguts, aclarits i les víctimes.

Pel que fa als delictes contra la llibertat sexual, fins al març del 2021, últim període disponible amb estadística, s’han denunciat 1.261 casos a la província. El 2020, les denúncies van registrar un descens a causa de la pandèmia i les restriccions a la mobilitat, i a nivell policial es van conèixer 110 casos de delictes sexuals, dels quals 21 van ser per agressions sexuals amb penetració.

En el primer trimestre de l’any, s’han comptabilitzat un total de 32 denúncies, entre les quals mitja dotzena de violacions. L’últim balanç de criminalitat d’Interior apunta a un augment de les denúncies una vegada que es va recuperant la normalitat després de la Covid, ja que en el primer trimestre d’aquest any s’han presentat un 14,3% més de denúncies que en el mateix període del 2020.

El 2019, la Fiscalia de Lleida va obrir 219 diligències d’investigació per delictes sexuals a majors de 16 anys, davant les 198 d’un any abans, és a dir, un 10,6% més, segons les dades de la seua memòria anual. Quant a víctimes menors de 16 anys, hi va haver 57 delictes de caràcter sexual, set més que a l’exercici anterior.

En el que va del 2021, l’Audiència de Lleida ja ha acollit sis judicis per delictes contra la llibertat sexual, dels quals cinc han acabat amb condemna. L’última va ser dictada la setmana passada en què va imposar 9 anys de presó i sis més de llibertat vigilada a un home per violar la seua neboda des que la víctima tenia 11 anys fins que va complir els 16.

En els propers mesos hi ha previstos almenys dos judicis més per abusos sexuals..

tracking