SEGRE
Imatge de l’equip de la Unitat de Farmàcia de l’Atenció Primària de l’ICS a Lleida.

Imatge de l’equip de la Unitat de Farmàcia de l’Atenció Primària de l’ICS a Lleida.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida ha registrat un nou rècord de persones que prenen deu o més medicaments, amb un total de 2.107, a causa de l’augment de la població i que aquesta és cada vegada més gran. De fet, des del 2013, quan el departament de Salut va començar a registrar el nombre de polimedicats, el creixement ha estat d’un 28%, al passar dels 1.647 als més de 2.100 l’any passat. “Encara que pot cridar l’atenció, cal tenir en compte que només representen un 0,78% de la població”, va destacar Esther Ribes Murillo, responsable de la Unitat de Farmàcia a Lleida.

“El perfil de qui pren tants fàrmacs és d’una persona de 74 anys amb pluripatologies com les cardiovasculars, amb hipertensió, amb cardiopaties, amb problemes de salut mental com depressió, ansietat i insomni, amb diabetis o que tenen diferents dolors”, va explicar i va dir que normalment la majoria prenen entre 10 i 11 medicaments, encara que hi ha una persona que en pren 20.

Un polimedicat pot tenir hipertensió, diabetis, cardiopaties o problemes de salut mental

“A la nostra societat, l’esperança de vida és cada vegada més alta, per la qual cosa els ciutadans van tenint malalties que amb el pas del temps es compliquen o evolucionen, la qual cosa provoca que els metges receptin més medicaments.” Tot i així, Ribes va assenyalar que també es prescriuen fàrmacs per evitar els efectes secundaris d’altres. “En Medicina ho anomenem cascada terapèutica, però s’intenta fer-ne un ús racional.” Va dir que, quan a un pacient amb una malaltia li “apareix” un altre símptoma, cal analitzar si és per la patologia que pateix o per un medicament que està prenent. “Per exemple, si un hipertens té tos, primer es mirarà de donar-li un altre medicament per a la seua alta tensió en lloc de donar-n’hi un altre que li tregui la tos”.

Precisament, un dels projectes que Atenció Primària ha posat en marxa és revisar els fàrmacs prescrits en la gent que viu en geriàtrics. “Prendre molts medicaments no té per què ser per a tota la vida i cal anar revisant la situació de cada persona, ja que amb el temps els tractaments canvien.”

En aquest sentit, Ribes va dir que n’hi ha molta demanda per part de la població i des de Salut es treballa perquè els metges revaluïn la necessitat de prescriure’ls. “S’ha de valorar el benefici-risc”, va assegurar.

Alerta amb els protectors d’estómac, ja que no sempre són necessaris Entre els medicaments que més es recepten hi ha els antihipertensos, psicofàrmacs, analgèsics, antidiabètics, anticoagulants, anticulcerosos, antibiòtics, antiasmàtics i antiepilèptics. “Hi ha molta prescripció dels antiulcerosos, per tractar l’úlcera gàstrica o per prevenir danys a l’estómac provocats per la ingesta de molts medicaments, però hi ha una sobreutilització d’aquests fàrmacs”, va afirmar Ribes.

“Hi ha una sensació que si en prens moltes medecines es necessita un protector d’estómac, com l’omeprazole, però no té per què ser així i només ha de prescriure’s quan hi ha un risc”. .

Imatge de l’equip de la Unitat de Farmàcia de l’Atenció Primària de l’ICS a Lleida.

Imatge de l’equip de la Unitat de Farmàcia de l’Atenció Primària de l’ICS a Lleida.DEPARTAMENTO DE SALUD

tracking