SEGRE

MEDI AMBIENT SOSTENIBILITAT

Canvi d'hàbits per reduir un 20% la despesa energètica en col·legis

Amb mesures com apagar la calefacció abans d'acabar les classes o encendre menys llums || Propostes d'auditories energètiques fetes per Paeria i Govern

Els primers plafons instal·lats a Sucs.

Els primers plafons instal·lats a Sucs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria, al costat de l’Agència Catalana d’Energia, el departament de Medi Ambient de la Generalitat i el gabinet d’arquitectura Bunyesc, ha efectuat auditories energètiques en tots els col·legis públics per dissenyar tècniques que permetin reduir la despesa en electricitat, calefacció i aigua. La tinenta d’alcalde Sandra Castro va indicar que d’aquestes anàlisis es desprèn que només aplicant canvis d’hàbits és possible rebaixar entre un 10% i un 20% la factura energètica dels centres educatius.

Va citar com a exemples no abaixar la persiana i encendre el llum si reflecteix la pissarra, sinó posar paper de seda a la finestra; apagar la calefacció a les 15.00 hores, ja que la calor residual es manté fins a les 16.30, en lloc de fer-ho hores més tard, quan acaba de treballar el personal de neteja; o no encendre tots els llums a primera hora del matí..

Castro va subratllar que aquestes mesures tenen un “cost zero” i va dir que “es poden aplicar de manera immediata”, encara que va apuntar que dur-les a la pràctica comporta la implicació de professors, alumnes, conserges i personal de neteja. Així mateix, va assenyalar que tenen la intenció de “premiar” els esforços per reduir la factura energètica revertint l’estalvi en els mateixos centres, pintant-los o millorant el pati, per exemple.

L’auditoria planteja també altres mesures que sí que comporten inversió, com la millora de l’aïllament dels edificis més antics, amb què l’estalvi en consums energètics augmentaria en un 70 per cent addicional a l’aconseguit amb el canvi d’hàbits. La regidora va matisar que per materialitzar aquestes inversions s’ha de temporalitzar un calendari amb Educació. A més, va remarcar que depenen també dels fons Next Generation per a estalvi energètic d’equipaments que finalment aconsegueixin.

Vint famílies de Sucs compren conjuntament panells solars

Vint famílies de Sucs han comprat de forma col·lectiva plaques fotovoltaiques per a l’autogeneració d’electricitat verda, assessorats per l’Agència de l’Energia de la Paeria. Aquesta setmana s’han començat a instal·lar les primeres, del conjunt de 67,96 kW previstos. Quan estiguin a punt, Sucs, amb 120 W/habitant, passarà a ser el nucli urbà amb més densitat de plaques fotovoltaiques per a autoconsum, davant de Raimat, que fins ara encapçalava el rànquing amb una ràtio de 79 W/habitant. Aquesta és la tercera compra col·lectiva organitzada al municipi de Lleida, després de les de la Bordeta i Raimat.

tracking