SEGRE

ESNOTICIA

El contagi entre joves es dispara a Lleida, però sense afectar els hospitals

Dos mesos sense defuncions per la Covid-19 al Pirineu i tres setmanes al pla

Una professional emmagatzema mostres al Biobanc de Lleida.

Una professional emmagatzema mostres al Biobanc de Lleida.IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida registra un augment de casos de la Covid entre menors de 30 anys, amb 74 des de divendres, en la franja d'edat no vacunada. Això està disparant les taxes epidemiològiques, però no els ingressos. A diferència de Catalunya, la major part de contagis no són per viatges de final de curs, tot i que sí que n'hi ha 76 de vinculats al de Solsona.

Lleida ja registra un augment de contagis de la Covid entre joves –encara que la majoria de Catalunya es concentren a Barcelona– i dels 105 registrats des de divendres, 74 tenen menys de 30 anys, franja d’edat no vacunada. De moment, no hi ha afectació als hospitals, l’única condició de la Generalitat per fer marxa enrere en la desescalada.

Ahir, a Ponent hi havia 14 ingressats (-2), dels quals 6 eren a l’UCI (+3), un augment que des de l’Arnau de Vilanova van considerar “puntual”. A Catalunya hi havia 467 ingressats, (+6) i 136 persones en estat crític (+5); es van notificar 2.587 contagis, i dos defuncions. Precisament, fa dos mesos que el Pirineu no registra cap víctmia mortal per la Covid i el pla de Lleida, tres setmanes. El rebrot es va disparar al Pirineu fins als 130 punts (+57) i la velocitat de contagi (Rt) fins a 2,34. Al pla, el rebrot era de 45 (+7) i l’Rt va arribar a 1,18. A Catalunya el rebrot va augmentar a 146 punts i l’Rt va pujar a 1,35.

En els centres que acullen persones que han d’estar aïllades només n’hi ha tres que han donat positiu

La gran majoria d’infectats a Catalunya estan relacionats amb brots per viatges de final de curs, amb 353 positius, dels quals 76 estan vinculats amb un d’alumnes de l’institut Francesc Ribalta de Solsona, 55 casos més que dijous.

Gairebé tots són asimptomàtics o tenen símptomes lleus i 53 són veïns de Solsona i 23, d’Oliana. Així mateix, a tot Espanya hi ha 1.200 joves contagiats per viatges a les Balears, un a l’UCI, cosa que ha motivat que algunes comunitats vacunin els menors de 30 anys. A més, la Fiscalia s’oposa al confinament imposat pel govern balear a dos-cents estudiants en un hotel de Palma.

Una campanya de la fruita “tranquil·la” amb 7.900 empleats ja vacunats

La campanya de la fruita que es porta a terme al Baix Segre s’està desenvolupant de manera “tranquil·la” gràcies a la vacunació contra la Covid i als protocols habilitats després de la mala experiència de l’any passat. Segons el departament de Salut, s’han vacunat 7.900 treballadors de la campanya i ja s’ha acabat d’immunitzar amb la monodosi de Janssen a tots els de les empreses que ho van demanar.

Des del departament van explicar que “a partir d’ara, les vacunacions es canalitzaran des de l’Atenció Primària si hi ha més sol·licituds, encara que ja hi ha molta gent que s’ha immunitzat pel mètode ordinari a l’estar dins de la franja d’edat a vacunar”, a partir dels trenta anys. Paral·lelament, s’ha vacunat 596 vulnerables o persones sense sostre, una immunització que es fa en col·laboració amb entitats socials.

A més de la vacunació, tot just hi ha aïllats als diferents punts habilitats, encara que Salut no matisa si es tracta de temporers o d’altres persones que no poden fer una correcta quarantena. Així doncs, dilluns passat hi havia tres contactes estrets confinats a l’alberg de Bellpuig; dinou a l’hotel Nastasi; sis a l’espai de triatge de Soses i tan sols tres persones positives per la Covid a La Manreana de Juneda. Diumenge vinent es complirà un any del dia en què el Govern va confinar el Segrià.

Més d’11.000 mostres de Covid recollides a Lleida L’IRBLleida i els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria han recollit des de l’abril del 2020 un total d’11.265 mostres de Covid de 811 pacients –principalment de sang, plasma, sèrum i d’origen respiratori– per processar-les i emmagatzemar-les a través del Biobanc amb la finalitat de poder utilitzar-les en projectes d’investigació de tot l’Estat.

tracking