SEGRE

LLEIDACATALUNYAESPANYAMÓN

L'informe dels Mossos sobre la residència de Tremp, ja a la Fiscalia

Ara analitzarà si hi ha indicis de delicte per la mort de 61 residents per Covid || Diligències per homicidi imprudent i contra la seguretat dels treballadors

Imatge de la residència el desembre passat.

Imatge de la residència el desembre passat.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra van entregar ahir a la Fiscalia a la Seu d’Urgell l’informe de la seua investigació sobre la mort per coronavirus de 61 usuaris de la residència de la Fundació Fiella de Tremp, un 42% del total de residents, la tardor passada. Aquest informe policial va ser ordenat per la Fiscalia de Lleida, que el desembre va obrir d’ofici diligències d’investigació penal contra la direcció de la residència per 61 presumptes delictes d’homicidi per imprudència per la mort del mateix nombre de residents, i per un suposat delicte contra els treballadors pels contagis de 42 dels 65 empleats.

El Ministeri Públic començarà ara a analitzar la documentació, en la qual consten les declaracions dels responsables del geriàtric, de familiars d’usuaris que van perdre la vida i d’empleats, entre d’altres.

El geriàtric va ser intervingut per Salut, que va concloure que hi havia “importants dèficits organitzatius"

La Fiscalia va iniciar aquest procediment després de rebre un informe del departament de Salut que posava en relleu “importants dèficits organitzatius” que constitueixen un indici de fins a 61 possibles delictes d’homicidi per imprudència i un altre contra la seguretat en el treball.

Per aquest motiu, va nomenar un fiscal instructor i va incoar diligències d’investigació penal per determinar les possibles responsabilitats de la direcció del centre per les 61 defuncions, que el Ministeri Públic va definir com una “xifra totalment extraordinària en relació amb el que ha passat en altres residències”.

Llavors, va encarregar als Mossos d’Esquadra que es fessin càrrec de les diferents diligències per comprovar si al geriàtric es van seguir els protocols i si hi havia equips de protecció adequats per als empleats. La Unitat Territorial d’Investigació (UTI) dels Mossos al Pirineu és qui se n’ha encarregat.

A partir d’ara, i en els sis mesos vinents, la Fiscalia podria citar a declarar els investigats i els testimonis per decidir si veu indicis de delicte o, al contrari, arxiva el cas.

La residència va ser intervinguda pel Govern el novembre passat després de les morts dels residents. Inicialment, el departament de Salut va posar la gestió en mans de GSS, i el gener la va traspassar a Sant Joan de Déu. De fet, la Generalitat va plantejar que la gestió continuï a càrrec d’aquesta entitat i que la Fundació Fiella no la recuperi.

Els tests positius passen de l’1% al 9,93% a Lleida i al 16,48% al Pirineu

Salut va notificar ahir 8.017 casos de Covid-19 a Catalunya, dels quals 250 a la província de Lleida. De fet, el percentatge de PCR o test d’antígens que donen positiu s’ha disparat i supera de llarg el 5% que determina el límit per considerar la pandèmia controlada. Al pla se situa en el 9,93% i a l’Alt Pirineu i Aran, en el 18,08%.

L’increment és espectacular, ja que fa dues setmanes l’índex era de la meitat a les regions, 4,16% i 9,16%, respectivament, i fa tres, de l’1,88% i l’1,35%. En el conjunt de Catalunya, ha augmentat del 3,90% al 16,48%.

tracking