SEGRE

Investigació Tecnologia

La UdL crea un robot 5G que mesura el CO2 a l'interior dels edificis

Permet determinar si una aula està ben ventilada i no hi ha risc que la Covid-19 es propagui || El laboratori busca finançament per seguir amb el projecte

El robot creat per la UdL que mesura el nivell de CO2 dels edificis i està a punt per treballar amb 5G

La UdL crea un robot 5G que mesura el CO2 a l'interior dels edificisUdL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El laboratori de robòtica de la UdL està dissenyant un robot que és capaç de mesurar el nivell de diòxid de carboni (CO2) a l’interior d’un edifici. Un aparell que pot servir per determinar si, per exemple, una aula, un laboratori o una habitació està prou ventilada perquè no hi hagi risc que es propagui el coronavirus. Aquesta iniciativa es va posar en marxa a començaments del 2020, quan es va iniciar la pandèmia, i ja han desenvolupat un robot i busquen finançament per seguir endavant amb el projecte.

Durant els últims dies s’ha sotmès el robot a proves analitzant la qualitat de l’aire d’aules de l’Escola Politècnica Superior. El robot incorpora un sintetitzador de veu i, en cas de detectar una concentració elevada de CO2, que seria d’unes 700 partícules per milió (ppm), començaria a moure els braços i avisaria de la situació. Paral·lelament, el robot llançaria un missatge demanant l’evacuació de l’aula encenent uns llums intermitents.

D’altra banda, el robot també té incorporats uns detectors de presència que farien que no parés de moure’s i gesticular fins que totes les persones hagin sortit de l’aula. Segons va informar el mateix laboratori, en els mesuraments que va fer a les aules de la UdL la màxima concentració de CO2 mesurada va ser de 445 ppm en una aula buida i 580 ppm en una amb estudiants i les finestres i portes obertes, a més de tenir una bona calefacció.

Val a recordar que el nivell habitual de ppm de CO2 que hauria de tenir una aula correctament ventilada és de 480. És per aquest motiu que, de moment, no han detectat cap situació perillosa a la Universitat de Lleida.

Xarxa 5G

El laboratori de robòtica considera que aquest nou enginy podria ser el substitut dels sensors de CO2 dels edificis i és per això que estan buscant finançament per continuar endavant amb el projecte.

Al seu torn, el robot està equipat per incorporar-se a la xarxa 5G, ja que està especialment dissenyat per treballar amb aquesta xarxa. El 5G permetria a aquesta màquina generar la seua pròpia xarxa wifi i donar connexió a internet a unes vint persones.

tracking