SEGRE

Les consultes a Atenció Primària han augmentat un 620% des de Sant Joan

A la regió sanitària de Lleida han passat de 168 visites setmanals a més de 1.300

Cues de joves per fer-se una PCR - Un total de 195 persones d’entre 16 a 30 anys es van fer ahir una PCR en un cribratge que es va dur a terme a la plaça Ricard Viñes. De fet, va haver de tancar-se la cua dos hores abans del que estava previst  ...

Cues de joves per fer-se una PCR - Un total de 195 persones d’entre 16 a 30 anys es van fer ahir una PCR en un cribratge que es va dur a terme a la plaça Ricard Viñes. De fet, va haver de tancar-se la cua dos hores abans del que estava previst ...SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sisena onada de la pandèmia del coronavirus està posant a prova la capacitat del sistema sanitari, però no a nivell d’assistència hospitalària ni d’ingressos, sinó a l’Atenció Primària. Un exemple d’això és que des del pont de Sant Joan, les consultes setmanals per coronavirus als centres d’atenció primària (CAP) de la província s’han disparat un 620%.

Així ho acrediten les dades del departament de Salut, que mostren que la quantitat de visites que reben els CAP és similar a la dels pitjors moments de la pandèmia durant el segon trimestre del 2020. En aquest sentit, durant la setmana del 23 al 27 de juny hi va haver una mitjana de 168 visites als CAP a la regió sanitària de Lleida i 34 a la del Pirineu i Aran. La setmana següent, la del 28 de juny al 4 de juliol, al pla aquesta xifra va augmentar un 146%, fins a les 414 consultes setmanals, mentre que a la muntanya l’increment va ser del 226%, amb 112 visites de mitjana durant aquells set dies. En la següent setmana, la del 5 a l’11 de juliol, la tendència seguia anant a l’alça. A Lleida les consultes setmanals a l’Atenció Primària es van situar en les 923 de mitjana, un 122% més respecte a la setmana anterior. Al seu torn, al Pirineu van augmentar un 70%, fins a les 192. Respecte a la setmana passada, entre el dilluns 12 i el dissabte 17, ja que Salut no va facilitar ahir les dades de diumenge, la mitjana de visites als CAP de Lleida era de 1.332, un 44% més que fa set dies, mentre que al Pirineu l’augment no va ser tan alt, amb 224 consultes setmanals de mitjana, un 16,2% més.

Aquesta explosió de consultes a l’Atenció Primària coincideix amb el fet que els menors de trenta-cinc anys són els que més s’estan contagiant en aquesta sisena onada. Els principals motius d’aquesta tendència es deuen al fet que són l’única franja d’edat que encara està en procés de vacunació de la primera dosi, i al fet que aquest sector de la població és el que té més interacció social.

El fet que ara augmentin els contagis també està comportant un augment dels ingressos hospitalaris de joves i ahir a Catalunya hi havia quaranta persones menors de quaranta anys ingressades a les unitats de cures intensives.

En un altre ordre, la Generalitat va informar ahir d’un mort més per coronavirus a la província i d’un augment dels ingressats, però al seu torn, d’un estancament dels indicadors epidemiològics. La nova defunció va ser comptabilitzada a la regió de Lleida, de manera que des de l’inici de la pandèmia han traspassat 654 persones d’aquesta regió pel virus, mentre que a la del Pirineu i Aran la xifra es manté en els 158.

D’altra banda, el nombre d’ingressats va augmentar en nou, amb set més al pla i dos més a la muntanya. En total hi ha 33 persones hospitalitzades per Covid a Lleida, sis d’elles en cures intensives, una més que dissabte, i a la muntanya la xifra d’ingressats és deu. En un altre ordre, el risc de rebrot va baixar onze punts a Lleida i la velocitat de propagació (Rt) del virus va caure catorze centèsimes. Per contra, al Pirineu i Aran el rebrot va augmentar en 54 punts i l’Rt va créixer set centèsimes. Al seu torn, ahir es van comptabilitzar 204 nous casos, la majoria dels quals (184) de Lleida.

A nivell català, ahir es van registrar onze decessos més, 118 hospitalitzats i vint-i-cinc crítics més i 4.424 nous contagis. D’altra banda, més de quatre milions de catalans ja estan completament immunitzats.

tracking