SEGRE

SANITAT EQUIPAMENTS

L'Arnau incorpora el robot Da Vinci per operar el càncer de bufeta

La Unitat d'Urologia utilitza aquest sistema més precís i menys invasiu des de fa una setmana || Permet als pacients recuperar-se en la meitat de temps

Els uròlegs Pascual, Muñoz, Auguet i Marfany.

Els uròlegs Pascual, Muñoz, Auguet i Marfany.UNIDAD DE UROLOGÍA DEL ARNAU DE VILANOVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Unitat d’Urologia de l’hospital Arnau de Vilanova utilitza des de la setmana passada el robot Da Vinci per extirpar bufetes a pacients amb tumors. Aquesta cirurgia és més precisa i menys invasiva, la qual cosa permet reduir la morbiditat dels pacients i que es recuperin en la meitat de temps, passant dels deu als cinc dies d’ingrés. “Fins a ara utilitzàvem la cirurgia oberta per extirpar la bufeta i la pròstata en els homes, i part de la vagina, ovaris i úter en les dones”, va explicar l’uròleg Xavier Pascual, que va afegir que “la cirurgia oberta comporta sagnats, ja que el cos pateix danys col·laterals”, per la qual cosa la recuperació és més lenta.

Tanmateix, amb la cirurgia que permet el Da Vinci “podem ser més precisos i preservar estructures, ja que, per exemple, observem molt bé els vasos sanguinis, mentre que amb la cirurgia oberta gairebé no es poden veure els nervis”.

Així, els pacients –dos en una setmana– es beneficien de la precisió, l’absència de sagnat i la possibilitat de realitzar l’operació sense haver d’obrir-los quirúrgicament gràcies a la tecnologia robòtica.

Pascual va explicar que dijous passat van operar una persona amb aquesta nova tècnica “i l’endemà ja es podia aixecar i tolerava el menjar, cosa que abans era impensable”. Pascual va afegir que algunes persones se n’anaven a hospitals de Barcelona pel seu compte a operar-se per guanyar temps en la recuperació. L’Arnau fa servir amb èxit el Da Vinci des de fa més de dos anys en patologies com les renals o el càncer de pròstata.

La pandèmia ha retardat la detecció de casos L’uròleg Xavier Pascual va explicar que cada any a l’Arnau s’extirpa la bufeta per un tumor a una cinquantena de pacients, majoritàriament homes de més de 65 anys. Tanmateix, a causa de la pandèmia, “ens hem trobat amb casos en què persones de més de 80 anys han vingut greus a Urgències, ja que no han estat diagnosticats abans”. Pascual va agrair el treball fet en aquestes cirurgies a zeladors, personal d’infermeria, anestesistes i als metges Marta Muñoz, Pep Auguet i Agustín Marfany.

tracking