SEGRE

ESNOTICIA

Les restriccions duraran tot l'estiu davant la situació d'“absoluta criticitat”

Catalunya ha superat el pic de contagis de la Covid, però no el dels ingressats, per la qual cosa el Govern afirma que les restriccions vigents, com el tancament de tota activitat a les 00.30 hores i el límit de 10 persones en reunions, duraran tot l'estiu. El toc de queda, que ja s'aplica a Lleida, dependrà cada setmana de l'aval del TSJC.

Imatge d’arxiu d’un control policial a Ricard Viñes per l’últim toc de queda decretat.

Imatge d’arxiu d’un control policial a Ricard Viñes per l’últim toc de queda decretat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern de la Generalitat va afirmar ahir que les restriccions actuals per frenar la Covid –com el tancament de tota activitat a les 00.30 hores, el límit de deu persones en reunions, l’ús de la mascareta i la necessitat de mantenir les distàncies– continuaran vigents durant tot l’estiu davant de la previsió que la pressió hospitalària segueixi a l’alça.

Respecte a l’aplicació del toc de queda, que va entrar en vigor aquesta passada matinada a Lleida i sis municipis (vegeu el desglossament) després de més de dos mesos, dependrà de l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que cada setmana haurà d’aprovar la pròrroga als municipis amb una incidència molt alta de contagis. “La visió global de les dades ens indiquen que no estarem en la normalitat ni aquesta setmana, ni la que ve, ni la següent”, va manifestar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que va afegir que les properes setmanes seran “molt complicades” i que “haurem d’aprendre a viure un altre estiu excepcional i diferent”.

Malgrat que s’ha superat el pic d’infeccions a Catalunya, amb 48.991 la setmana passada, baixant a 46.904 a l’actual, no ocorre el mateix a Lleida (vegeu la pàgina 4), on queden dies de “molt contagi” per l’elevat nombre de casos que ha assolit la cinquena onada –la sisena a Lleida–, va assenyalar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va avisar que la situació en el sistema sanitari és d’“absoluta criticitat” i va confirmar que la majoria de centres desprogramen activitat.

“Ens queden dies i setmanes de molta tensió en el sistema sanitari”, va afirmar. Salut preveu que el nombre de pacients a les UCI superi els 500 aquest cap de setmana –ahir eren 440–, però Argimon confia que aquesta xifra no sigui molt més elevada i que el pic arribarà en dos o tres setmanes.

El conseller va matisar que quan dimecres passat va sostenir que esperava arribar “a la normalitat ben aviat” expressava un “desig” més que una realitat..

En marxa una campanya per recordar que un de cada tres ingressats és menor de 40 anys

Argimon va fer una crida a reduir al màxim la interacció. “Està a les nostres mans i no fiar-ho tot a la bata blanca”, ja que la gran majoria de centres estan denegant permisos als professionals i va reconèixer que si és necessari s’hauran de “tocar vacances, desgraciadament”. El Govern ha iniciat una campanya per recordar que un de cada tres ingressats als hospitals amb Covid té menys de 40 anys: #1decada3. La xifra passa a ser d’una de cada cinc en el cas de les UCI. Són dades que no s’havien vist en les anteriors onades. Aquest fet té a veure amb la variant delta, més transmissible, i amb l’elevada interacció social a l’estiu.

El Govern obre avui la quarta línia d’ajuts per al lleure nocturn

El departament d’Empresa i Treball obre avui el termini perquè el lleure nocturn s’aculli a una nova línia d’ajuts de 10 milions d’euros després de les últimes restriccions del Govern per contenir la pandèmia.

El tràmit és telemàtic, es podrà fer a través de Canal Empresa i el termini finalitzarà el 30 de juliol a les 14.00 hores. Segons va publicar ahir el DOGC, la convocatòria es dirigeix específicament als establiments obligats a tancar els seus espais interiors des del 9 de juliol, una mesura que sembla que durarà setmanes.

La subvenció consistirà en un pagament únic a cada beneficiari d’entre 8.000 i 50.000 euros en funció de les dimensions i el nombre de treballadors. Concretament, els establiments de menys de deu empleats rebran fins a 8.000 euros; els de 10 o més treballadors i un aforament inferior a 1.300 persones, fins a 30.000 euros; i els establiments de 10 o més treballadors i amb un aforament a partir de 1.300 persones, podran rebre fins a 50.000 euros.

tracking