SEGRE

ESNOTICIA

Sanitat confirma la tercera dosi de la vacuna i després un recordatori anual

Per l'aparició de variants i ja hi ha un contracte amb Pfizer i Moderna fins al 2023

Un usuari del CAP Rambla Ferran rep la vacuna després d’anar a una marató sense cita prèvia.

Un usuari del CAP Rambla Ferran rep la vacuna després d’anar a una marató sense cita prèvia.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mutació del virus de la Covid, que provoca l'aparició de variants, obligarà a administrar una tercera dosi de la vacuna, malgrat que el ministeri de Sanitat encara no ha determinat quan. Pel mateix motiu, la població haurà de vacunar-se contra la infecció cada any i, de moment, arribaran dosis de Pfizer i Moderna fins al 2023.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va afirmar ahir que arran de l’aparició de noves variants de la Covid-19 “sens dubte” caldrà vacunar-se cada any, com la grip, i que “tot apunta que hi haurà una tercera dosi en la campanya actual”, malgrat que va dir que està per determinar quan s’imposarà. “Ja hem subscrit contractes amb Pfizer per import de 1.800 milions d’euros i 400 milions d’euros amb Moderna per al 2022 i 2023”, va explicar.

Darias va assegurar que cal continuar vacunant “fins al 100% o estar-hi a prop i continuar vacunant la resta de la humanitat perquè ningú estarà segur” si no es fa. “El virus té una manera de viure que és mutant”, va advertir.

De fet, fa uns dies, la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, va reconèixer que la variant delta fa que el percentatge per aconseguir la immunitat de grup pugi del 70% a entre un 85% i un 90%. Actualment, aquest percentatge està prop d’arribar al 55%.

Sobre la vacuna pediàtrica, va assegurar que és un debat “no exempt de dificultat” per la disparitat de criteris entre els professionals, per la qual cosa s’ha mostrat partidària de treballar per buscar consens segons les evidències científiques de cada moment. Precisament, ahir, l’Agència Europea del Medicament (EMA) va ampliar la recomanació de la vacuna de Moderna per a adolescents d’entre 12 i 17 anys.

D’altra banda, Salut va notificar 6.263 nous contagis, 206 a Lleida i 56 al Pirineu, i 21 morts, cap a la província. El nombre d’hospitalitzats a Catalunya va superar ahir els 2.000, amb 2.028 (+90), dels quals 458 eren a l’UCI (+18). Al pla de Lleida, els ingressats també van pujar, però lleument, amb tres més, fins als 42, mentre que n’hi havia tres menys a les UCI, amb 9. Al Pirineu, hi havia un ingressat més, amb 10, i entre les dos regions sanitàries hi havia més de mig centenar d’hospitalitzats. Respecte a les taxes epidemiològiques, amb prou feines van variar (vegeu la gràfica), però la velocitat de contagi a Catalunya segueix per sota d’1.

Al contrari, els lleidatans de 16 a 34 anys són els que tenen el percentatge de primeres dosis més elevat, amb un 38% davant del 34% català.

Així mateix, experts de la UPC van alertar que els contagis als majors de 50 anys han pujat molt, de manera que s’ompliran més les UCI.

Els lleidatans de 40 a 44 anys, els més reticents a immunitzar-se La població lleidatana de 40 a 44 anys és la que té el percentatge de cobertura vacunal més baix de Catalunya, amb un 65,3% de persones d’aquesta franja d’edat que tenen la primera dosi de la vacuna contra la Covid davant del 71% català. Precisament, per augmentar l’esmentada cobertura, Salut va organitzar ahir a Lleida dos maratons de vacunació amb Janssen sense cita prèvia per a majors de 40 anys al CAP Primer de Maig, al qual van acudir 45 persones, i a la Llar Democràcia per als usuaris del CAP Rambla Ferran, on es van vacunar 56 persones.

Un usuari del CAP Rambla Ferran rep la vacuna després d’anar a una marató sense cita prèvia.

Un usuari del CAP Rambla Ferran rep la vacuna després d’anar a una marató sense cita prèvia.JORDI ECHEVARRÍA

tracking