SEGRE

LLEIDA

Ponent ja supera les 62.000 PCR en cribratges, que fa un grup pioner

La regió sanitària de Lleida va crear el primer equip a Catalunya per recollir mostres en l'inici de la pandèmia || Només un 2,3% dels escolars va donar positiu

Foto de família de l’equip de mostres de Lleida al pavelló, on han fet la majoria de PCR.

Foto de família de l’equip de mostres de Lleida al pavelló, on han fet la majoria de PCR.DEPARTAMENTO DE SAUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una de les claus per tallar la transmissió del virus de la Covid és fer el màxim nombre de proves amb cribratges poblacionals –sigui en residències, centres educatius o barris– i la regió sanitària de Lleida ha fet 62.700 test, la majoria PCR, amb un equip que va ser pioner a Catalunya.

“El mateix 14 de març de l’any passat, amb la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia, ens vam posar a buscar persones per crear un equip per fer cribratges, que en aquell moment es feien a les residències, i vam ser els pioners de Catalunya”, explica Glòria Bordes, coordinadora de l’equip de mostres. D’altra banda, va recordar que van començar sent només sis, entre personal d’infermeria i administratius, i des d’aleshores hi han passat més de cinquanta professionals. Ara són un equip de vint-i-sis.

“Vam començar amb els geriàtrics, anant al brot detectat al d’Àger, i era una situació molt caòtica. Més endavant, vam fer diferents cribratges a la població en aquelles zones on Salut creia que hi havia positius i al mes de setembre vam anar als centres educatius”. De fet, fins al mes d’octubre “muntàvem tot el material als col·legis i en un mateix dia podíem arribar a anar a quatre i fer fins a 200 PCR diàries”, va assenyalar, i va manifestar que “l’organització va canviar quan a l’octubre ens vam instal·lar al pavelló Onze de Setembre de Lleida i arribàvem a fer fins a mil proves cada dia, sigui amb cribratges escolars o a la població”.

Segons dades de Salut, es van fer un total de 21.193 PCR en escoles de la regió sanitària de Lleida, de les quals 551 van donar positiu, un 2,59 per cent, i 24.174 en instituts, on van aflorar 495 casos de Covid, un 2,04 per cent.

En tot l’any passat, van fer un total de 42.000 PCR, bàsicament en residències, centres educatius i a la població i entre el gener i el maig d’aquest any, 20.700, com les d’automostra o els tests serològics a la UdL. “Ara ens toca fer cribratges en casals i acadèmies d’estiu”, va explicar Bordes, que va destacar que ni amb la nevada del mes de gener, ni “quedant-nos tirats” amb el cotxe en una zona de fang, “hem fallat en cap cribratge. Sempre ens hem sentit avalats”.

Nou cribratge dijous a Lleida

Precisament, dijous vinent, la Creu Roja tornarà a fer PCR de 19.00 a 22.00 hores en un lloc encara per determinar.

tracking