SEGRE

INCIDÈNCIES SERVEIS

Una “apagada global” deixa gairebé una hora sense llum més de 32.000 abonats de Lleida

Causat per un hidroavió al sud de França i va afectar més d'un milió de llars a la Península

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El xoc d’un hidroavió contra uns cables de la xarxa d’alta tensió al sud de França va provocar a primera hora de la tarda d’ahir una apagada global que va provocar la desconnexió elèctrica temporal de la península Ibèrica de la resta d’Europa i que, en el cas de la província de Lleida, va afectar almenys 32.000 abonats, segons van informar fonts de la companyia Endesa.

L’incident, que va afectar 1.200.000 abonats a tota la Península i unes 645.000 a Catalunya, va començar a les 16.45 hores i va durar uns cinquanta minuts, fins a les 17. 38 hores, moment en què es va restablir el subministrament al territori català.

Cap a les 17.00 hores les principals companyies elèctriques començaven a alertar de l’incident i a aquella mateixa hora les seues centraletes es veien també desbordades per l’allau de trucades per part d’usuaris afectats.

A la ciutat de Lleida, l’apagada va afectar durant més de quaranta minuts abonats de Ciutat Jardí, Zona Alta, Cappont, Universitat, Balàfia i la Bordeta. A les 17.30 hores, quedaven sense llum 3.366 abonats de sis municipis lleidatans, si bé pocs minuts després van recuperar el subministrament.

Fonts d’Endesa van explicar a aquest diari que la desconnexió es va fer seguint un protocol internacional i que la manca de subministraments en diversos punts de l’Estat espanyol va respondre a una maniobra de seguretat per evitar una afectació més gran..

Els serveis d’emergències també es van fer ressò d’aquesta avaria i, segons el departament de Protecció Civil, en el tall del subministrament elèctric no es van registrar incidències greus i van funcionar tots els serveis bàsics.

No obstant, fonts d’Aena van indicar que aquest tall del subministrament elèctric generalitzat en bona part del país va afectar alguns equips de l’aeroport Barcelona-el Prat Josep Tarradellas, una afectació que encara s’estava restablint a les 19.00 hores.

La resta de comunitats més afectades per la desconnexió temporal de subministrament elèctric van ser Madrid, Andalusia, Aragó, Navarra, País Basc, Castella i Lleó, Extremadura i Múrcia. També diverses zones de Portugal van patir talls d’energia. Entre les zones afectades figuraven Lisboa, Sintra, Estoril i Setúbal, a la zona de la capital. Vila Nova de Famalicão, Guimarães i Braga, al nord, i l’Algarve, al sud.

tracking