SEGRE

SERVEIS DEPENDÈNCIA

L'oferta de places geriàtriques a Lleida ciutat creixerà un 40%, amb 439 més

Quatre residències noves, totes privades i de fons d'inversió i grans firmes

La construcció de la residència de Clece Vitam a Jaume II ja està molt avançada.

La construcció de la residència de Clece Vitam a Jaume II ja està molt avançada.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La ciutat de Lleida comptarà a curt termini amb 439 noves places geriàtriques, totes de titularitat privada, cosa que implicarà augmentar en un 40% l'oferta actual. Estaran repartides en tres noves residències i l'ampliació d'una altra, projectes impulsats per dos fons d'inversió i un gran grup empresarial.

La pandèmia de Covid va deteriorar la imatge de les residències geriàtriques entre la ciutadania per l’alt índex de mortalitat dels usuaris en algunes. Gràcies a la vacunació, les aigües tornen al seu curs, però actualment els geriàtrics encara compten amb un percentatge significatiu de places desocupades (vegeu el desglossament superior). No obstant, aquesta situació no ha suposat cap obstacle perquè la ciutat de Lleida estigui vivint un boom d’inversió en aquest sector que comportarà la posada en marxa de tres residències i l’ampliació d’una altra de 439 places –totes privades– al llarg dels propers mesos, cosa que suposarà incrementar en al voltant del 40% l’oferta actual a la capital, d’un miler de places. D’aquestes, només 243 són de titularitat pública, les que sumen les residències Balàfia I i II i la Llar de Sant Josep.

La primera que es posarà en servei és la gran residència al carrer Jaume II, a Cappont i al costat de la canalització, promoguda per Clece Vitam, del grup ACS que presideix Florentino Pérez. Les obres es troben en la fase final i amb 154 places serà la més gran de la ciutat. N’hi ha una altra que està en construcció, malgrat que en una fase inicial, a la cantonada dels carrers Acadèmia i República del Paraguai. Comptarà amb 128 places i el seu titular és Healthcare Activos, una plataforma d’inversió en equipaments sanitaris.

Precisament, aquest fons va adquirir fa uns mesos la residència Castrillón, a Ciutat Jardí, la gestió de la qual va cedir al grup Emera, i ara ja ha sol·licitat llicència per procedir a l’ampliació amb 87 noves places, amb les quals passarà de 43 a 130. .

La que construeix el grup ACS a Cappont serà la primera a entrar en servei i la més gran, amb 154 places

Finalment, un altre fons d’inversió, Ares Capital Real Estate, ja compta amb la llicència per iniciar les obres per habilitar un geriàtric amb 70 places a l’antiga residència Pare Coll (vegeu el desglossament adjunt).

Un 15% dels llits disponibles estan ara desocupats

L’impacte de la Covid ha provocat que algunes famílies prefereixin de moment no ingressar persones dependents en una residència a l’espera que la situació es normalitzi. Fonts de l’Associació Catalana de Recursos Residencials (ACCRA), que representa les empreses del sector, van indicar a aquest diari que actualment al voltant d’un quinze per cent de les places estan buides.

Llicència per rehabilitar la vella residència Pare Coll L’ajuntament de Lleida ja ha concedit la llicència per a l’inici de les obres de conversió de l’antiga residència Pare Coll en un nou geriàtric. Aquest edifici, ubicat al carrer Almodí Vell, al costat de la Catedral, està catalogat pel seu interès històric i artístic, per la qual cosa el projecte va haver de rebre prèviament el vistiplau de la comissió de Patrimoni per poder ser tramitat. És d’estil historicista de base clàssica, va ser construït a començaments del segle XX i fins al 1960 va acollir la seu del col·legi Dominiques.

El sector espera que aviat tornarà a la plena ocupació i que serà necessari ampliar l’oferta davant del progressiu envelliment de la població, un fet que explica l’interès de grans empreses i fons a invertir en geriàtrics. A partir de llavors va passar a ser una residència d’estudiants que va acabar tancant portes el 2005. Des d’aleshores està desocupat i l’interior va ser objecte d’actes vandàlics fins que fa uns anys van ser tapiats tots els accessos.

Porta el nom de Pare Coll, el dominic que a mitjans del segle XIX va fundar a Vic la Congregació de Germanes Dominiques de l’Anunciata, les religioses de la qual es van dedicar principalment a la docència.

Pel que fa al nou geriàtric, el projecte preveu que les setanta places estaran repartides entre sis habitacions individuals i 32 amb dos llits. La inversió estimada és d’uns 2 milions d’euros i les obres inclouen elevar l’altura del sostre de l’última planta de l’immoble.

La construcció de la residència de Clece Vitam a Jaume II ja està molt avançada.

La construcció de la residència de Clece Vitam a Jaume II ja està molt avançada.AMADO FORROLLA

tracking