SEGRE

ciència i tecnologia

Decidir si plou o no ja és una realitat

Malgrat les onades de calor i el clima àrid del país, està fent que plogui sobre ciutats i àrees d'interès

El poder de l'ésser humà sobre el clima

El poder de l'ésser humà sobre el clima

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tecnologia és màgia sense truc. Amb ella som capaços de fer coses que crèiem impossibles, fins i tot controlar el temps.

La sembra artificial de núvols ha aconseguit que plogués al desert dels Emirats Àrabs estant a 40 graus. Es tracta d'un procés que permet que els núvols descarreguin tota l’aigua possible encara que les condicions de l’entorn no els ho permetin.

Com la tecnologia aconsegueix que plogui?

Científics de la Universitat de Reading d’Anglaterra van desenvolupar drons que poden volar cap als núvols existents i alterar la càrrega elèctrica de les gotes d’aigua perquè s’agrupin.

Amb només una precipitació de 100 mm per any, els Emirats Àrabs estan invertint en aquesta nova investigació per ajudar a reposar el subministrament d’aigua.

Mètodes alternatius per controlar el clima

Dubai ja feia servir la tecnologia de sembra de núvols per llançar sal i fomentar la pluja, però sense èxit.

La Xina va utilitzar la diatomina, un mineral d’absorció que va ser escampat pels núvols per evitar que plogués durant la celebració dels Jocs Olímpics de 2008.

Cada clima és diferent de la resta, per això responen d'una manera o una altra a les diverses tècniques. Els mètodes es consideren trucs meteorològics abans que una mesura infal·lible, ja que és complex de realitzar i els resultats són limitats.

És bo alterar el clima?

Hem de ser conscients que les intervencions en els sistemes ecològics, encara que siguin benintencionades, porten problemes inesperats en un futur.

El ministre d’energia dels Emirats Àrabs, Al-Mazroui, afirma que és massa aviat per predir l’eficàcia de l’estudi, que és un dels nou projectes de "millora de pluja" que van rebre 15 milions de dòlars del fons del Ministeri d’Assumptes Presidencials dels Emirats.

Al seu torn, s'estan desenvolupant projectes similars als Estats Units i que proposen un canvi lleuger, en el qual els drons farien servir gotes de iode de plata en lloc de càrregues elèctriques per provocar la pluja.

En definitiva, l’important ara és saber si aquests mètodes són una opció viable per al canvi climàtic. Si així fos, podrien ser utilitzats a tot el món.

tracking