SEGRE

LLEIDA

El 80% d'ingressats a l'Arnau per Covid, sense vacuna i hi ha joves greus

Segon mort en aquesta onada menor de quaranta anys a Lleida || El personal està esgotat perquè “són dos hospitals en un” i preocupa un rebrot a l'octubre

Marató a la Seu - Un total de tres-centes persones majors de divuit anys van participar ahir en una marató de vacunació de la Covid a la Seu d’Urgell en què se’ls va administrar Moderna. A Lleida, 278.265 persones tenen una dosi (62,7% de l ...

Marató a la Seu - Un total de tres-centes persones majors de divuit anys van participar ahir en una marató de vacunació de la Covid a la Seu d’Urgell en què se’ls va administrar Moderna. A Lleida, 278.265 persones tenen una dosi (62,7% de l ...DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 80% dels 61 ingressats per Covid a l’hospital Arnau de Vilanova no estan vacunats o, en menor proporció, només porten una dosi.

La franja d’edat dels 50 que són a planta se situa entre els 37 i 47 anys, dels quals el 45% són semicrítics (cinc punts més que a l’última onada), mentre que els 11 que són a l’UCI –n’hi ha sis més a la del Santa Maria– tenen entre 38 i 71 anys (la mitjana d’edat és 50) i gairebé tots, intubats. “El perfil que veiem és de joves no vacunats greus amb molta interacció social”, va explicar ahir el coordinador de la Covid a l’Arnau, José Luis Morales Rull.

De fet, recentment ha mort una persona de 38 anys, la segona menor de 40 en aquesta onada.

També va dir que hi ha gent d’edat avançada vacunada que són immunodeprimits o trasplantats, per la qual cosa l’efectivitat de la vacuna disminueix. Malgrat tot, va dir que “el brot no és tan intens com a la resta de Catalunya i respecte a fa un any, hi ha la meitat d’ingressats”.

L’hospital té dos plantes Covid i l’objectiu és no haver d’obrir-ne una tercera per la falta de personal, sobretot d’infermeria, malgrat que els ingressos augmentaran fins a la setmana que ve.

“Anem fent equilibri entre altes, l’hospitalització a domicili [n’hi ha cinc], seguiment telefònic [a una desena] i la derivació de pacients al sociosanitari de Balaguer”, va assenyalar Morales, que va dir que “hi ha molta càrrega física i psicològica del personal” i que “si l’any passat alguns doblaven torns, ara ja no poden”. A això se suma que també hi ha l’atenció de pacients per altres patologies.

“És com si fóssim dos hospitals en un i s’han anul·lat operacions per utilitzar la reanimació dels quiròfans com a UCI, així com el seu personal.” En aquest sentit, la intensivista Mariona Badia va explicar que les UCI estan “plenes” i que la situació és “preocupant”, ja que també hi ha una vintena de crítics per altres motius, sobretot amb politraumatismes.

Davant d’aquesta situació, i amb persones que no volen vacunar-se, sobretot en majors de seixanta anys, Morales va afirmar que la preocupa una altra onada a l’octubre. També va dir que s’ha derivat un parell d’embarassades a la Vall Hebron per protocol i que dones positives han donat a llum sense cap problema.

Finalment, la directora d’Atenció Primària, Pilar Vaqué, va dir que als CAP “ja estem sortint d’aquesta onada, en què menys del 30 per cent de l’activitat és Covid, quan durant els últims dies ha estat del 40 per cent”.

tracking