SEGRE

TRIBUNALS NORMATIVA LINGÜÍSTICA

Moncloa no exigirà que el 25% de les classes als centres catalans es facin en castellà

La ministra assegura que no demanarà el compliment de la sentència del TSJC que així ho establia perquè seria envair competències de la Generalitat || La nova llei respecta la immersió lingüística a Catalunya

Imatge d’arxiu d’una protesta a Lleida a favor de la immersió lingüística el 2018.

Imatge d’arxiu d’una protesta a Lleida a favor de la immersió lingüística el 2018.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Educació no exigirà que el 25% de les classes dels centres educatius catalans s’imparteixin en castellà.

Així ho van assegurar fonts del mateix ministeri, remarcant que no demanarà que s’executi la sentència que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar el desembre passat després que en detectés “ús residual” a les aules després d’un recurs que el govern de Mariano Rajoy va presentar el 2015 per la “inactivitat” de la Generalitat en l’obligació de garantir almenys un 25% de les classes en castellà, tal com ja demanaven sentències prèvies del mateix TSJC i del Tribunal Suprem. En aquest sentit, des d’Educació asseguren que no s’aferraran a l’última sentència de l’ens judicial perquè consideren que això suposaria “una invasió de competències de la Generalitat”, que és la que ha de regular en quin percentatge de classes s’imparteix cada idioma.

Així ho va traslladar la mateixa ministra del ram, Pilar Alegría, per carta a la presidenta de la comissió de peticions del Parlament Europeu, l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat, missiva que ahir va avançar El Mundo.

“La política lingüística a l’escola no és competència de l’Estat, sinó de les administracions educatives”, va dir Alegría en la carta, en la qual afegeix que “la constitucionalitat del règim lingüístic en els territoris amb llengua cooficial dependrà d’una valoració flexible que determini que ambdós llengües tenen presència” i que tothom “assumeixi el domini ple i inequívoc de les dos”.

La ministra d’Educació assenyala en una carta que “la política lingüística no és competència de l’Estat”

D’altra banda, Alegría recorda en el seu escrit que, en el cas que el ministeri actués per sol·licitar l’execució de la sentència del TSJC, la Generalitat podria recórrer al Tribunal Constitucional i aquest podria decidir que l’Estat està envaint competències autonòmiques.

La resposta de la ministra arriba després que l’Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya es queixés a la comissió del Parlament Europeu. La titular d’Educació va afegir en la resposta que la sentència del TJSC no és ferma, ja que la Generalitat la va recórrer davant del Tribunal Suprem.

El debat sobre el castellà a les aules va arrancar amb la llei Wert, que el fixava com a llengua vehicular en les comunitats amb llengües cooficials. Actualment, l’Executiu central està redactant una nova llei educativa que preveu revertir el que va fer la llei Wert, ja que el castellà no seria vehicular en comunitats amb dos llengües cooficials.

tracking