SEGRE

ENERGIA EL PREU DE LA LLUM

Una parròquia de Lleida no pot pagar la llum i demana ajuda per evitar tancar l'església

El rector de Sant Jaume diu en el seu sermó que l'últim rebut supera per si sol els ingressos mensuals || Una factura de més de dos mil euros, xifra que considera inassumible si es repeteix en propers mesos

La façana de l’església parroquial de Sant Jaume a la ciutat de Lleida.

La façana de l’església parroquial de Sant Jaume a la ciutat de Lleida.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La missa a la parròquia de Sant Jaume de Lleida va incloure ahir una insòlita crida d’auxili. El rector, Daniel Turmo, va explicar en el seu sermó que l’última factura de la llum havia superat els dos mil euros, com a conseqüència de les successives pujades del preu de l’electricitat que han marcat diversos rècords històrics al llarg dels últims mesos. Aquest rebut supera per si sol tots els ingressos mensuals de la parròquia, va explicar el sacerdot, i va demanar ajuda als feligresos per poder mantenir oberta l’església.

Els va instar a contribuir-hi en la mesura de les seues possibilitats, encara que va reconèixer que són poques persones i que també es veuen perjudicades per la pujada de l’electricitat.

“El problema no és pagar aquesta factura, el que més ens preocupa són les que vinguin a partir d’ara”, va afirmar després de la missa el rector, al capdavant de la parròquia des de fa tot just tres mesos. “Si les que arriben en els propers mesos són com l’última, no podrem continuar obrint”, va recalcar. “No tenim prou ingressos per afrontar uns rebuts tan abundants, la companyia acabaria tallant-nos la llum com a qualsevol altre usuari si acumulem impagaments”, va afegir.

El rector els demana ajuda encara que reconeix que les pujades de la llum també els perjudiquen a ells

En el seu sermó, Turmo va esmentar la possibilitat de retallar la despesa en electricitat reduint els dies d’obertura de la parròquia i limitant-los només als diumenges. Actualment obre també a les tardes en feiners i en festius. Va apuntar fins i tot l’opció d’oficiar misses “sota els pins”, encara que va puntualitzar després de la cerimònia que es tractava d’un recurs retòric.

La crida d’auxili d’aquesta parròquia lleidatana va coincidir, precisament, amb el diumenge que ha registrat el preu de la llum més car de la història a Espanya (vegeu SEGRE d’ahir). Va superar el de fa una setmana, malgrat que va ser el tercer dia consecutiu de descensos. El preu de la llum es va situar en 128,70 euros per megawatt hora, menys que els 134,89 de dissabte passat. Tanmateix, van ser 26 euros més que el preu registrat el diumenge anterior.

Els tímids descensos dels últims dies no compensen les fortes pujades que s’han succeït al llarg de més d’un mes, i ara la tendència torna a ser a l’alça. El preu de la llum tornarà a augmentar avui mentre que el Govern espanyol apunta noves mesures per mirar de contenir-lo.

tracking