SEGRE

ECONOMIA ORDENANCES FISCALS PER AL 2022

El govern de la Paeria de Lleida proposa congelar les taxes i gravar les operadores de telefonia

No preveu abaixar-les per l'IPC negatiu del 2020, sinó descomptar-ho a les següents || Necessita el suport d'algun grup, i ERC, a l'expectativa de si PSC i el Comú aprovaran tornar a apujar l'aigua un 3%

Seu de l’àrea d’Hisenda a Sant Francesc.

Seu de l’àrea d’Hisenda a Sant Francesc.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’equip de govern de la Paeria, format per ERC i JxCat, ha presentat a l’oposició una proposta d’ordenances fiscals per a l’any que ve que preveu la congelació general, segons ha pogut saber aquest diari. En els últims exercicis, la Paeria aplicava l’IPC de l’any anterior, i el 2020 va ser negatiu, un -0,7%. Precisament, el principal grup de l’oposició, el PSC, va demanar fa uns dies aquesta reducció, però el plantejament de l’àrea d’Economia que dirigeix ERC és no fer-ho i, en canvi, descomptar aquest percentatge en les següents ordenances, ja que en el que va d’aquest any la inflació ha pujat un 2,6%, i en el còmput interanual, un 3,8%.

La proposta inclou com una de les modificacions l’aplicació de la taxa d’aprofitaments especials de subsol, sòl o vol de vies públiques per a empreses explotadores, distribuïdores i comercialitzadores.

Aquesta taxa ja existeix des de fa anys, però la novetat és que incorpora la jurisprudència que permet la seua aplicació a les companyies de telecomunicacions, que l’havien paralitzat a nivell estatal amb múltiples recursos judicials. Tanmateix, tant el Tribunal de Justícia de la UE com el Suprem van donar llum verda fa uns mesos al fet que els ajuntaments puguin cobrar aquest gravamen sobre l’1,5% dels ingressos bruts de les operadores de telefonia i internet, la qual cosa la Paeria farà ara efectiva.

D’altra banda, el ple d’aquest mes ha d’abordar la segona anualitat de la pujada de la tarifa de l’aigua, d’un 3 per cent, i del clavegueram, que s’enfila al 30 per cent, igual que es va aplicar aquest any amb els vots d’ERC, PSC i el Comú (llavors al govern).

La incògnita és què faran ara el PSC, que denuncia que no s’han complert les inversions pactades, la qual cosa ERC nega, i el Comú. JxCat, al govern municipal, es va abstenir i tampoc no preveu donar suport al nou augment.

En un altre ordre, la Paeria s’ha adherit al Registre de Grups d’Interès de Catalunya per dur a terme activitats que influeixen en les polítiques públiques i en l’elaboració de propostes normatives en defensa de l’interès general.

Planteja canvis en la taxa d’escombraries, amb un dèficit d’1,6 milions

L’equip de govern ha plantejat a l’oposició la possibilitat d’aplicar una reforma de la taxa per la recollida d’escombraries per eixugar el gran dèficit que acumula aquest servei, ja que el cost creix a un ritme d’uns 250.000 euros anuals per l’increment de 6 euros per tona de residus de rebuig que aplica cada exercici l’Agència Catalana de Residus.

El 2020, la despesa de la Paeria pel servei de recollida i tractament d’escombraries va superar lleugerament els 10 milions d’euros, mentre que el que es va recaptar per la taxa es va quedar per sota dels 8,4 milions. La Paeria ha de cobrir aquesta diferència amb el seu pressupost, per la qual cosa els responsables de l’àrea d’Economia estudien la possibilitat d’introduir canvis que permetin augmentar els ingressos.

Ara, la taxa és en funció de la categoria de carrers (n’hi ha 7), per la qual cosa l’opció que considera més viable seria unificar l’import aplicant bonificacions per renda i establint també tarifes diferenciades per a les zones amb recollida porta a porta i per a l’Horta. Tanmateix, el govern només formalitzarà aquesta proposta si té garantits prou suports perquè tiri endavant, la qual cosa de moment és tota una incògnita.

El Comú planteja que la taxa sigui en funció del valor cadastral de cada immoble, però els tècnics de l’àrea d’Hisenda ho veuen inviable. Segons una estadística elaborada per la Paeria, l’import mitjà del rebut a la ciutat (la mitjana de totes les categories de carrers) és de 78,66 euros i és més barat que el que apliquen els municipis de més de 6.000 habitants que són capitals de comarca o que són al Segrià, per la qual cosa comparteixen el mateix abocador. En un altre ordre, el grup municipal del PP va instar ahir la Paeria a acollir-se als ajuts estatals i europeus per cobrir el dèficit del servei d’autobusos, així com a renegociar l’actual concessió.

tracking