SEGRE

ECONOMIA ORDENANCES FISCALS

El govern de Paeria de Lleida busca consens per a una pujada del 4,8% de la taxa d'escombraries

Per reduir el dèficit actual del servei, que és d'1,6 milions d'euros, però retirarà la proposta si no aconsegueix un acord || L'oposició pot presentar-hi esmenes fins avui i la comissió és dijous

Imatge de la recollida de residus a la ciutat.

Imatge de la recollida de residus a la ciutat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El govern de la Paeria, format per ERC i JxCat, ha plantejat a l’oposició una pujada del 4,8 per cent de la taxa per la recollida i tractament d’escombraries per intentar reduir el dèficit d’1,6 milions que acumula aquest servei. Proposa aquest increment per a cada una de les set categories de carrers en què està dividida la ciutat actualment (vegeu les claus). No obstant, el mateix govern reconeix que retirarà aquest plantejament en el cas de no aconseguir un consens.

La tinenta d’alcalde i edil de Presidència, Jordina Freixanet, va remarcar que l’oposició té fins avui per presentar esmenes al conjunt d’ordenances fiscals que es modifiquen i la comissió d’economia serà dijous.

Va assegurar que les estudiaran totes i va remarcar que “no farem plantejaments que no es puguin tirar endavant, però ara la taxa està desequilibrada”. Va explicar que “no és voluntat del govern” aplicar aquesta pujada, però va incidir que “es va dir als grups que és el moment de canviar el plantejament”.

De fet, en un primer moment els tècnics van apostar per deixar de banda la taxa per categories de carrers i aplicar-ne una de general, una altra per a les zones amb recollida porta a porta i una altra per a l’Horta.

“No volem generar crispacions”, va subratllar. Per la seua part, Antoni Postius, de JuntsxCat, va apuntar que “alguna solució cal trobar i en funció dels consensos veurem on es pot arribar, però el que està clar és que l’herència rebuda fa que tinguem aquest desequilibri tan gran que s’ha de reconduir”.

El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa (PSC), va assenyalar que qualsevol plantejament sobre la taxa d’escombraries per contribuir a l’equilibri “ha d’anar acompanyat de canvis de model, no només negociació fiscal”. Per la seua banda, el portaveu del Comú, Sergi Talamonte, va defensar la seua proposta d’aplicar la taxa d’escombraries en funció del valor cadastral dels habitatges i va recordar que el Pacte d’Entesa no apostava per increments lineals dels impostos, per la qual cosa veu difícil donar suport a les ordenances fiscals.

Així mateix, Larrosa veu “distants” les postures amb el govern en diferents aspectes de les ordenances fiscals, lamenta que no coneix encara les esmenes de la majoria de grups i que fins a la comissió no sabran la valoració del govern. Va anunciar que convocarà una reunió extraordinària de la comissió executiva per dijous “perquè es posicioni sobre la proposta que plantegi el govern”. D’altra banda, el govern ha inclòs a la proposta d’ordenances una disposició que diu que per acord de ple es pugui suspendre la taxa d’animals de companyia, que el govern no ha aplicat des de la seua creació i que ja va anunciar que l’aparcava.

Les claus

  • Proposta de taxa de la brossa. La proposta del govern de la Paeria per a la taxa de recollida d’escombraries és d’un 4,8% lineal en totes les categories de carrers. Així, per a les vies de primera planteja passar dels 102,10 euros actuals als 107 euros; per a les de segona, de 94,30 a 98,43; per a les de tercera, de 70,30 a 73,67; per a les de quarta, de 54,10 a 56,70; per a les de cinquena, de 31 a 32,49; per a les de sisena, de 23,75 a 24,89, i per a les de categoria especial, de 120,50 a 126,28.
  • Dèficit acumulat. L’objectiu d’aquesta proposta és reduir el gran dèficit que acumula el servei, d’1,6 milions. El 2020, la despesa va superar lleugerament els 10 milions, mentre que la recaptació no va arribar als 8,4 milions

Negociació per aprovar l’augment de l’aigua Una altra de les qüestions candents de les ordenances aborda la segona anualitat de la pujada de la tarifa de l’aigua el 2022, d’un 3%, i del clavegueram, d’un 30%, igual que es va aplicar aquest any amb els vots d’ERC, PSC i Comú (llavors al govern). La tinenta d’alcalde Jordina Freixanet diu que estan “esperançats” a aconseguir el suport de PSC i el Comú “per responsabilitat, per garantir les inversions a 15 anys vista”. Per la seua part, el cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, va dir que “sembla que les converses avancen de forma adequada”, però va subratllar que posen com a condició sine qua non per votar a favor d’aquesta qüestió que també ho faci JuntsxCat, soci de govern d’ERC, que l’any passat es va abstenir. Sobre aquesta qüestió, el portaveu de JuntsxCat, Toni Postius, va anunciar que la setmana que ve es reunirà l’assemblea local del partit per fixar un posicionament al ple del dijous dia 30. Decidiran si mantenen l’abstenció o hi voten a favor per poder afavorir l’aprovació d’aquest expedient.

tracking