SEGRE

SERVEIS ATENCIÓ INTEGRAL

Una llar per poder renàixer

Vint-i-una persones que portaven anys al carrer resideixen ara en pisos a la capital gràcies al programa Housing First impulsat per Sant Joan de Déu i la Paeria || Els orienten i empoderen perquè guanyin habilitats socials, recuperin la salut i, si és possible, trobin feina

Ch. T., mirant pel balcó de casa seua, on porta cinc anys, gràcies al programa Housing First.

Ch. T., mirant pel balcó de casa seua, on porta cinc anys, gràcies al programa Housing First.S.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Habitatge primer. Això és el que significa en anglès Housing First, el programa que Sant Joan de Déu Terres de Lleida aplica a la ciutat de Lleida juntament amb l’àrea d’Inclusió de la Paeria des del 2017 i que consisteix a proporcionar un pis a persones que fa anys que malviuen al carrer perquè es converteixi en casa seua i els serveixi de punt d’inflexió per millorar tots els aspectes de la seua vida amb un acompanyament socioeducatiu. Aquesta metodologia va nàixer a Nova York els anys noranta del segle passat i el seu èxit ha quedat demostrat, ja que un 95% dels participants mantenen l’habitatge al cap de dos anys.

Actualment a Lleida hi ha 21 usuaris vivint en pisos gràcies a aquest programa. Els habitatges els proporcionen l’ajuntament, l’Agència d’Habitatge de Catalunya i el mercat privat. Es tracta de persones soles d’una mitjana d’edat de 50 anys, que en porten una mitjana de set al carrer, amb alguna problemàtica d’addiccions o salut mental i desconnectats d’altres recursos destinats a aquest col·lectiu.

Un equip de professionals format per una directora, una treballadora social i un educador social treballen en la creació d’un vincle amb aquestes persones, que al principi solen mostrar-se desconfiades.

Els usuaris han de firmar un contracte de compromís per participar en el programa que inclou el copagament de l’habitatge amb el 30% dels seus ingressos (acostumen a tenir alguna prestació), una visita setmanal de l’equip i mantenir una bona convivència veïnal. Josep Agustí, educador social, i Cristina León, treballadora social, subratllen que no existeix un límit de temps per a l’estada a l’habitatge, de manera que els usuaris poden considerar-ho casa seua el temps que necessitin.

Afirmen que orienten i acompanyen els participants sense jutjar-los, per empoderar-los i que prenguin les seues pròpies decisions per recuperar l’autoestima, habilitats socials i, si és possible, també laborals.

En definitiva, a reprendre la seua vida i, si volen, també la relació amb les seues famílies, que solen haver perdut. Tenir una llar els estimula a tirar endavant i, per exemple respecte a les addiccions, apunten que el simple fet de tenir un habitatge els motiva a reduir-ne el consum.

“Al carrer no tens res a perdre. Tot t’és igual. Però quan tens una casa, tens un motiu per voler estar bé. Pots tenir higiene, rentar la roba, preparar menjar calent i dormir tranquil. No vull perdre tot això, perquè aconseguir-ho no és gens fàcil”, explica Ch. T, de quaranta-sis anys, que gràcies al programa resideix en un pis des de l’inici del projecte, després d’anys d’estar al carrer i a temporades a la pensió Jericó que funciona com a allotjament i en pisos d’inclusió.

Inici del Housing First

El programa Housing First va començar a Lleida amb sis usuaris el 2017 i l’any següent van ser dotze i se’n van incorporar cinc a les Borges, on ubiquen persones desplaçades des de Barcelona a causa dels elevats preus de l’habitatge en aquesta ciutat. El 2019 van ser quinze i cinc, respectivament, i ara ja són 21 i 8. En cinc anys, només dos persones han abandonat el projecte per incomplir reiteradament el contracte.

“Ni en somnis creia que podria arribar a estar com ara”

Ch. T. té una llar gràcies al programa Housing First des de fa cinc anys. Afirma que “ni en somnis creia que podria arribar a estar com ara”. Reconeix que a vegades delinquia per aconseguir diners per a la seua addicció, però la seua vida ha fet un gir de 180 graus. S’està rehabilitant, va al metge de forma regular, ha recuperat la relació amb la família, té parella i està buscant una feina a temps parcial, perquè té una discapacitat.

“Aquest estiu vaig poder visitar la meua família després de setze anys. L’última vegada que vaig veure la meua germana anava a l’escola i ara està casada i té tres fills. Quan estava malament no trucava per no preocupar-los. Ara ells estan contents i jo, el doble”, relata. Segons l’educadora i el treballador social, és el cas “de més èxit” del programa.

La dada

21 usuaris. En 20 habitatges (dos són parella i viuen junts). I n’hi ha 8 en pisos a les Borges, desplaçats des de Barcelona.

Les claus

Origen del programa. Housing First va nàixer el 2017 amb sis pisos per a sis usuaris.

Perfil de l'usuari. Els usuaris són persones que porten anys soles malvivint al carrer, de 50 anys de mitjana (la forquilla va de 35 a 70) i amb problemes de salut mental o addiccions.

Contracte de compromís. No hi ha límit de temps d’estada als pisos i els usuaris han d’aportar un 30% dels seus ingressos (generalment, alguna prestació), fixar visites setmanals amb l’educador i la treballadora social i mantenir la convivència veïnal.

Ch. T., mirant pel balcó de casa seua, on porta cinc anys, gràcies al programa Housing First.

Ch. T., mirant pel balcó de casa seua, on porta cinc anys, gràcies al programa Housing First.S.E.

tracking